• DOLAR 32.602
  • EURO 34.766
  • ALTIN 2496.887
  • ...
ABD Mısır`da Geçiş Süreci İçin Bastırıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Dışhaber Servisi

Kerry`nin Çarşamba günü Ürdün`de Arap Ligi liderleri ile yapacağı toplantı, Mursi`nin 3 Temmuz`da devrilmesinden bu yana Mısır`ın komşuları arasından darbeci üst düzey diplomatlarla gerçekleştirdiği ilk üst düzey temas olacak. Grup Kerry`nin Orta Doğu`da gerçekleştirilmesini istediği barış görüşmelerine yönelik sorunların yanında Mısır`daki durumu tartışacak.

Kerry`nin ziyareti Dışişleri Bakanlığı`nın iki numaralı yetkilisi Dışişleri Bakanı yardımcısı William Burns`ün Pazartesi günü Kahire`ye yaptığı ziyaretin hemen ardından gerçekleştirilecek. Burns, Mursi`nin siyasi hareketinden gelen, gözaltındaki Müslüman Kardeşler grubu üyelerinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Kerry`nin bölgeye yapacağı ziyaret yaklaşırken ABD ile aralarında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt`in de bulunduğu, Orta Doğu`daki en yakın müttefikleri arasında Mısır`da izlenmesi gereken yol konusunda bazı anlaşmazlıklar ortaya çıktı.

Obama yönetimi, Kahire`deki generallerin yeni sivil hükümetin kurulması için gerekenleri hızla yerine getirmemesi halinde, Mısır`a sağlanan yıllık 1,5 milyar doların üzerindeki askeri ve ekonomik yardımı kesme tehdidinde bulundu. ABD ayrıca Mısır`a Müslüman Kardeşler`in de süreçte yer alması için baskı yapıyor.

Tersine Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt ise son haftalarda Mısır`a 12 milyar dolarlık ekonomik yardım yağdırdı ve yapılanlar için orduyu övdü. Arap Ligi toplantısında yer alan üst düzey bir Arap yetkili, "Mısır ordusunu zayıflatma fikri bize mantıklı gelmiyor," dedi.

İsrailli yetkililer de ABD`nin Kahire`ye askeri yardım sağlamaya devam etmesini umduklarına işaret etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazar günü, "Endişemiz Mısır ile sağlanan barış anlaşmasına yönelik. Bu barış anlaşmasının temellerinden biri ABD`nin Mısır`a sağladığı yardımdı," dedi.

WALL STREET JURNAL

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir