• DOLAR 32.504
  • EURO 34.584
  • ALTIN 2476.785
  • ...
Çözüm Süreci Hayvancılığa Yarayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Çözüm sürecinin hayvancılığa etkilerini değerlendiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker , 30 yıldır devam eden terörün, bölgenin ekonomik ve sosyal bakımdan kalkınmasını engellediğini söyledi.
 
Türkiye’nin toplam 14,6 milyon hektar mera varlığının 6,5 milyon hektarının Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde bulunduğunu anlatan Eker, bunun da yüzde 41’ini oluşturduğuna dikkati çekti.
 
Eker, terör nedeniyle 3 milyon 500 bin dekarlık mera, yaylak ve kışlak alanın kullanılamadığını, bunun da hayvan varlığı sayısının artışını engellediğini kaydetti.
 
Mevcut küçükbaş hayvan sayısının 15,8 milyon olduğunu ifade eden Eker, "Çözüm sürecinin başarılı olması halinde mera alanlarını 10 yıl içinde ıslah etmeyi planlıyoruz ve bunun tam kapasite ile kullanımı halinde de ilave 18 milyon küçükbaş hayvan daha beslenebilecektir. Böylece bu süre içinde hayvan varlığımızı 34 milyonlara çıkarmış olacağız" diye konuştu.
 
"Et fiyatları üzerindeki baskı azalacak"
 
Bakan Eker, meraların hizmete girmesiyle girdi maliyetlerinin düşeceğini ve et fiyatları üzerindeki baskının azalarak fiyat istikrarının sağlanacağını bildirdi.
 
Eker, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde her yıl ilave olarak kırmızı et üretiminde 36 bin ton, süt üretiminde de 69 bin ton artış olmasının 9 bin aileye ilave istihdam sağlanmasının beklendiğini ifade etti.
 
Kapalı olan meraların 2 milyon 755 bin dekarı Bitlis, 371 bin dekarı Batman, 137 bin dekarı Erzurum, 103 bin dekarı Siirt, 702 dekarı da Van`da bulunuyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir