• DOLAR 32.533
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2431.082
  • ...
Akkuyu Nükleer Santrali Meclise taşındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Akkuyu Nükleer Güç Santrali AŞ'nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olmadan arazi çalışmalarına başladığına yönelik iddiaları TBMM gündemine taşıdı.

 

ÇED bilmecesi
Seçer, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve diğer temsilcilerden oluşan İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenecek olan ÇED raporunun 9 Temmuz'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na teslim edildiğinin Akkuyu NGS şirketi tarafından açıklanmasına rağmen ÇED Genel Müdürlüğü ile Mersin Çevre İl Müdürlüğü'nün bu konuda henüz resmi bir açıklamada bulunmadığını belirtti.

 

Önergesinde bu konuya da işaret eden Seçer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'dan şu soruların yazılı olarak yanıtlamasını istedi:

 

- NGS Şirketi'nin "raporu verdik" açıklamasının üzerinden günler geçmesine karşın ne ÇED Genel Müdürlüğü ne de Mersin Çevre İl Müdürlüğü'nün bir açıklama açıklama yapmamasının gerekçesi nedir?

- 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 10. Maddesinde; "Gerçekleştirmeyi planladıkları faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmeler, ÇED Raporu veya proje tanıtım dosyası hazırlamakla yükümlüdürler. ÇED Olumlu Kararı veya ÇED Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez" ve yine aynı kanunun 20. maddesi (e) bendinde; "ÇED sürecine başlamadan veya bu süreci tamamlamadan inşaata başlayan ya da faaliyete geçenlere yapılan proje bedelinin yüzde ikisi oranında idari para cezası verilir. Cezaya konu olan durumlarda yatırımcı faaliyet alanını eski hale getirmekle yükümlüdür" hükümleri yer almaktadır. Bu çerçevede önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde sözü edilen nükleer santral alanı içerisinde faaliyet yapıldığı iddiaları sıkça dile getirilmektedir. Sözü edilen iddia doğru mudur?

- Doğru ise hangi faaliyetler yapılmış, bunun için kaç ağaç kesilmiştir? Kanunun amir hükmü yerine getirilmiş ve idari para cezası verilmiş midir?

- ÇED kararı alınmadan sözü edilen alan içerisinde, kamuoyunda dile getirilen faaliyetlere kim ya da kimler tarafından hangi mevzuat uyarınca izin verilmiştir?

- Faaliyetlerle ilgili yasal işlem tesis etmeyen kamu görevlilerinin yasal ve cezai sorumluluğu bulunmamakta mıdır?

- Konu bakanlığınız bünyesinde bir soruşturma konusu olmuş mudur veya konuyla alakalı olarak kamu davası açılmış mıdır? Gelinen son aşama nedir?

- Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeli ne kadardır? Güneş enerjisi potansiyelinin hayata geçirilmesi halinde kurulması planlanan nükleer santralin toplam gücünün kaç katı eş değerinde enerji üretilmesi söz konusudur?

- İhale edilen nükleer santrallerin kapasitesinde kurulabilecek 1 rüzgar veya güneş enerjisi santralinin maliyeti ne kadar olacaktır?" (A. Hakim Kurt - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir