• DOLAR 32.602
  • EURO 34.777
  • ALTIN 2496.495
  • ...
Nehirler için eylem yaptılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, açıklama yaparak Nehirlerin özgür akması için tüm Avrupa ile aynı anda Türkiye'nin otuza yakın noktasında yüzlerce insanın nehirlere, onların beslediği göllere ve denizlere atladığını söyledi.

Her yıl tüm Avrupa'da düzenlenen büyük atlamanın Türkiye'de de Hasankeyf'ten Burdur'a, Samsun'dan İzmir'e birçok noktada gerçekleştirildiğini belirten Yılmaz, "Büyük atlamanın amacı bir yandan nehirlerin yaşaması için mücadele verirken bir yandan da nehirlerin bizim için ne kadar değerli ve vazgeçilmez olduğunu bizzat suyu kucaklayarak hatırlamak" dedi.

Tüm Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de nehirlerin üzerindeki tehditlerin başında barajların geldiğini ifade eden Yılmaz, "Anadolu'nun hemen hemen tüm dereleri, nehirleri enerji üretimi gerekçesiyle şirketlere devredildi. Yüzlerce yıldır vadisinde doğa dostu geleneksel bir yaşam sürdüren yerel halkın geleceği ile birlikte Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin yüzde 80'i de suyun borulara ve tünellere hapsedilmesi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Büyük atlamanın Türkiye'de ilk defa gerçekleştiği ve Türkiye'deki son büyük doğal nehir olan Dicle Nehri üzerinde kurulması planlanan Ilısu Barajı yapıldığı takdirde Yukarı Dicle Vadisi ve 10 bin yıllık tarihi Hasankeyf kenti geri dönüşü olmayacak bir şekilde yok olacak ve onbinlerce insan yurtlarını terk etmek zorunda kalacak. Üstelik Hasankeyf ve Dicle Vadisi UNESCO Dünya Mirası kriterlerinin onda 9'unu sağlayan dünya üzerindeki tek yer" ifadelerini kullandı.

Nehirlerin yaşam kaynağı olduğunu kaydeden Yılmaz, "Gezegenimizde yaşamın temel kaynağı olan su, devlet ve şirketlerin acımasız uygulamaları nedeniyle ne yazık ki her geçen gün bu özelliğini kaybediyor. Oysa bizler suyla olan bağlarımızı yeniden hatırlamak, suyla bütünleşmek ve yaşam kaynağımızı korumak istiyoruz. Bugün Anadolu'nun dört bir yanında nehirlere ve onların beslediği göl ve denizlere atlayarak, yaşamın kaynağı suya şükranlarımızı sunduk. Nehirlerimizden başlayarak doğanın haklarının geri verilmesini talep ediyoruz" dedi.(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir