• DOLAR 32.392
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2326.9
  • ...
Batı Libya`da yeni silahlar deniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başta Fransa olmak üzere ABD ve İngiltere, Libya’ya yaptıkları havadan müdahale ile hem en yeni silah sistemlerini deniyor hem de satılmayan ürünlerinin reklamını yapıyor. Libya’ya hava saldırılarının başlamasından sonra gelen haberlerden birinde Amerikan haber kanalı ABC, Fransızların ‘Rafale’ tipi bir uçağının Libya’ya ait ‘Galeb’ tipi bir savaş uçağını vurduğunu bildirdi. Galeb eski Yugoslavya’da 60’lı yıllarda üretilen ve hafif bombardımanda kullanılan bir uçak.

Galeb’in havada savaşmak için hiçbir şekilde techizatı bulunumyor. Yani Rafale’ye karşı hiçbir savunma gücü olmadığı halde Rafale tarafından vurulması bir zafer gibi lanse edildi. Ancak daha sonra Fransa Genel Kurmayı Libya uçağı Galeb’in havada savaş uçakları tarafından değil, piste indikten sonra yerden (yani gemiden) havaya fırlatılan bir roketle vurulduğunu itiraf etti.

Halbuki Fransızların yeni model Rafale savaş uçağı için acilen reklama ihtiyacı var. Fransa 1985 yılında ‘Eurofighter’ programından ayrılarak kendi savaş uçaklarını geliştirdi. Fakat Eurofighter Almanya dışında, İngiltere, İtalya, İspanya, Avusturya ve Suudi Arabistan’da kullanılırken, (rüzgar çarpışı : bora) anlamını taşıyan Rafale’ye hiçkimse talip olmadı. 2004’den beri satışa sunulmasına rağmen ve Fransızların yoğun reklamlarına rağmen şimdiye kadar kimse almadı.

Fransa Uluslararası Stratejik İlişkiler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Jean-Pierre Maulny gayet açık bir dille Libya savaşının savaş uçaklarını denemek için bir reklam yolu olabileceğini ifade etti. Maulny, Rafale’nin Afganistan’da da kullanıldığını ancak Libya kadar populer olmadığını söyledi.

Eurofighter’da da durum farklı değil. İsmini vermeyen bir sözcü Eurofighter tipi jetlerin ‘çok iyi bir performans’ gösterdiklerini, hiçbir problem olmadan ve az bir bakımla görevlerini yerine getirdiklerini belirtti.

Gerek Fransız gerekse İngiliz hava kuvvetlerin operasyona başlamakta yaptıkları gibi kendilerini övmekte de adeta yarışıyorlar. İngiliz Hava Kuvvetleri Komutanı Greg Bagwell, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Libya Hava Kuvvetleri’nin ‘pratik olarak artık mevcut olmadığını’ söyledi. Fransa Genel Kurmay Başkanı Admiral Edouard Guillaud da Cuma günü Libya hava sahasını kontrolleri altına aldıklarını belirtti. Fransız Savunma Bakanı Gerard Longuet ‘Le Figaro’ gazetesindeki demecinde ‘Libya hava kuvvetlerini susturmak birkaç saatlik iş. Tankları durdurmak günlerce sürebilir.’ dedi.

Amerika da üç yeni silah sistemini deniyor

Amerikalılar da Libya’ya üç yeni silah sistemlerini denemek için gönderdiler. Savaş jeti EA-18G ‘Growler’, denizaltı ‘USS Florida’ ve ‘Tomahawk’ın yeni versiyon füzeleri Libya’da başarı sınavı veriyor. Growler elektronik savaş kontrolüyle çok hedefli olarak kullanılabilen F/A18 savaş jeti olup bir adı da ‘Super Hornet’. Bu savaş jeti düşman radar ve iletişim sistemlerini bozarak, hava savunma sistemlerini roket atışlarıyla yokedebiliyor.

USS Florida yeni geliştirilen nükleer enerji sistemi ile çalışan bir denizaltı. Yeni sistemin adı SSGN, yani (Submersible Guided Missile Nuclear) sualtına dalabilir uzaktan kumandalı nükleer füzeler. Bu yeni sistem Florida’nın kardeşleri sayılan ‘Ohio’, ‘Michigan’ ve ‘Georgia’da da kullanıyor. Florida’nın şimdilik 24 balistik ‘Trident’ nükleer roketi bulunuyor. Bu denizaltıların başlangıç borularından özel timler ya da uzaktan kumandalı robotlar denize çıkarak hedef bölgeye operasyonlar yapabilir.

Libya operasyonu ‘Odyssey Dawn’ (Odiseus Şafağı)da ilk defa bir SSGN ile bazı hedefler vuruldu. Florida Libya’daki hava savunma bölgelerine yerden atılan füzeleri ateşleyen, 3 denizaltı, iki savaş gemileri arasında yeraldı. Bu atışlarda ilk defa olarak ‘Tomahawk’ tipi yerden havaya atılan füzelerin yeni Block-IV versiyonu denendi.

2004’te satışa sunulan R/UGM-109E tipi ‘Tactical Tomahawk’ füzesi uçuş sırasında önceden kaydedilmiş 16 değişik hedeften istenilen bir tanesine yönlendirilebiliyor. Hedefini vurmadan önce istenilirse saatlerce hedefi üzerinde daireler çizerek uçabiliyor.

Uzmanlar Libya hava savunma sistemlerinin on yıllardan beri yenilenmediği için tahribinde eski versiyon silahların da yeterli olacağını düşünüyorlar.

Libya operasyonunda silah reklamı oldukça pahalı

Waşington’daki Strateji ve Bütçe Bilirkişi Merkezi (CSBA) analistlerinden Zack Cooper, Libya hava savunma sisteminin yokedilebilmesi için 400 ile 800 Milyon Dolar arasında bir masrafa ihtiyaç olduğunu söyledi. Hava sahası yasağının da kontrolü için, sadece kuzeydeki 29. Paralel olmak şartıyla, ABD’ye düşen haftalık masraf payının 30 ile 100 Milyon Dolar’ı bulacağını bildirdi.

İngiliz uzman Francis Tusa da İngiliz hükümetini uyararak hergün 10 ‘Typhoon’ savaş jetinin operasyon yapması halinde günlük masrafın yaklaşık 3 Milyon Avro’yu bulacağını kaydetti. Fransız askeri uzmanı Jean Dominique Merchet ‘Rafale’ tipi jetlerin fazla masraflı olmadığını saatte yaklaşık 30 bin Avro gerektiğini belirtti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir