• DOLAR 32.52
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2421.461
  • ...
Okul harçlıklarını çıkarmak için zorlu mücadele
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Açlık sınırının altındaki asgari ücrete tabi tutulan ailelerin çocukları zorlu bir mücadele vermektedir. Türkiye'deki ekonomi dağılımdaki adaletsizliğin hüküm sürdüğü Doğu ve Güneydoğuda yaşayan çok nüfuslu aile çocukları, okuyabilmek ve aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla çok ağır işlerde çalışmak zorunda bırakılıyor.

 

Hava sıcaklıkların 35-40 dereceye vardığı Bitlis'te, fakir aile çocukları sıcaklığa aldırış etmeden küçük yaşlarına rağmen farklı işlerde çalışıyor. Okul harçlığını çıkarmak için sıcak havalarda odun kırarak aile bütçesine katkı sağlamaya çalışan Alpay Albayrak, verdiği bu zorlu mücadeleyi şöyle anlattı: "Babam asgari ücretle çalışmaktadır, aldığı bu ücret ancak bizim sadece kuru ekmek, telefon, su ve elektrik masrafını karşılayabilmektedir. Asgari ücretle çalışan insanlar, açlık sınırının çok altında yaşamlarını sürdürmektedirler.
Bizler okul okuyoruz, fakat okula gitmek ve okul harçlığını çıkarmak için çalışmak zorundayız. Okul kıyafetinden tutun kırtasiye ihtiyacına kadar bu araç ve gereçleri temin etmek için paraya ihtiyacınız bulunmaktadır. Bunu ya temin edeceksiniz ya da bu okulu bırakacaksınız. Eğer ki veliniz asgari ücrete tabiyse sizin bu ihtiyacınızı karşılaması mümkün değildir. Böyle bir durumda sizler çalışmak zorunda kalıyorsunuz.

 

Biz de okumayı istediğimizden dolayı çalışmayı tercih ettik. Şimdi de havaların sıcaklığına aldırış etmeden odun halkın kışlık odunlarını kırmak için çalışıyoruz. Odunu tonunu 20 TL'ye kırarak hem okul harçlıklarımızı çıkarıyor hem de maddi imkânı iyi olmayan ailemizin bütçesine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Tabi bunu yaparken de yaz Kur'an kursunu ihmal etmiyoruz. Hem Kur'an kursuna gidiyoruz hem de çalışıyoruz.

 

Bizler yetkililerden maddi imkânları olmayan ailelere sahip çıkmasını ve gelir dengesizliğini ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü belirlenen asgari ücretle geçim sağlamak mümkün değildir" dedi. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir