• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Camiler mukabele halkalarıyla doldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed`in (sav) her Ramazan ayında Cebrail (a.s) ile Mukabele adı verilen, Kur`an`ı karşılıklı okuma sünnetini Müslümanlar ihya ediyor. Ramazan ayının gelmesiyle beraber Van`da da mukabele halkaları bir baştan diğer başa uzarken Müslümanlar, mukabeleye katılmanın sevincini yaşıyor.
 
73 yaşında mukabeleye katılan İbrahim Barlas, "Mukabelede Müslümanların bir araya gelerek birlikte Kur`an okuması çok güzel bir duygu. İsteriz ki diğer kardeşlerimizde gelsin mukabele okusun ve bunun feyzinden yararlansın" dedi.
 
Mukabele halkasına katılan Mehmet Tetik ise, "Çok güzel bir duygu. Manevi havası çok yüksek bir ibadet. İnsan, daha da Allah`ı ve ahreti hatırlıyor. İnsanı Salih amele yönlendiriyor. Cemaatle Kur`an okumanın daha da bir maneviyatı var. Katılmayanlar bu manevi havayı teneffüs etsinler" şeklinde konuştu.
 
Ramazan ayına yetiştiği için Allah`a hamd eden Fesih Erdoğanlı da, "Mukabele programlarını iple çekiyordum. Yıllardır bu mukabeleye katılıyorum. Bu şekilde hem okumam gelişiyor hem de okurken hatalarımı görüyorum. Mukabeleye oturduğumda kalkmak istemiyorum" ifadelerini kullandı.
 
Mukabelenin önemi hakkında görüştüğümüz Hz. Ömer Camii imam-hatibi Emin Akan Hoca, mukabelenin Peygamber Efendimizin bir sünneti olduğunu hatırlatarak Müslümanları mukabele halkalarına katılmaya davet etti.
Mukabelenin lügatte karşılaştırma, yüzleştirme, karşılık verme anlamlarına geldiğini söyleyen Akan Hoca, mukabelenin ayrıca savaş terimi olarak da karşı tepki verme anlamına geldiğini aktardı.
 
Peygamber efendimiz ve Hz. Cebrail karşılıklı Kur`an okurdu
Ramazan ayında Peygamber efendimiz (sav) ile Cebrail`in (as) daima karşılıklı Kur`an okuduğunu hatırlatan Akan Hoca, "Hz. Peygamber her ayet nazil olduğunda her ayetin hangi surenin kaçıncı ayetine yazılacağı Cebrail tarafından bildiriliyordu. Resul-i Ekrem de bu şekilde vahiy katiplerine yazdırmıştır. Hz. Peygamber (a.s) Kuran`ı Cebrail`le okuduğu zaman aynı ayetleri daha sonra Cebrail (as) okurdu. Bu da mukabele sayılıyordu. Peygamber Efendimizin vefatından önceki Ramazan`da, Cebrail (a.s) peygamberimize gelerek Kuran`ın tamamını mukabele şeklinde okumuşlar" dedi.
 
"Kur`an`ı okurken ehemmiyetini iyi bilmeliyiz"
Mukabelenin öneminin iyi anlaşılması bunun bir gelenek şeklinde algılanmaması gerektiğini ifade eden Emin Akan Hoca "Kuran`ı okurken önemini, ehemmiyetini bilmemiz lazım. Peki, bizden istenen nedir? Yüce rabbimiz Kuran`ı Kerim`de cahiliye dönemindeki adetlerin kalkmasını istiyor. Örneğin şu ayette: "Ey iman edenler Allah`tan korkunuz eğer iman etmiş iseniz faizle alakanızı kesiniz" buyuruyor. Bu bir emirdir. Bir toplumda faiz yaygın olursa ne olur? O toplumun çökmesine sebep olur. Yine, Kuran`da "Zinaya yaklaşmayın" emri var. Yani zinayı yasaklıyor. Niye? Çünkü bugün bakıyoruz dünya üzerinde fuhşun yaygın olduğu yerlerde AIDS hastalığı had safhada. Demek ki emredilen ve nehyedilen her şey insanın faydası içinmiş. Onun için mukabele okurken Kuran`ın anlamını iyi idrak etmeliyiz. Kuran`a tabi olmak lazım. Yaşamak ve yaşatmak lazım" dedi. (Fırat Arslan - İLKHA)

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir