• DOLAR 32.51
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2491.2
  • ...
Sisi`nin Planı Tutmadı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Abdülfettah el Sisi şu anda Nil`in en güçlü adamı belki ama bu güç uzun sürmeyeceğe benziyor. `Üzerimize ateş açtılar` diyerek namaz kılan halkı kurşuna dizdiren Sisi bu kritik hatayla adeta kendi ipini çekti. Bu katliam, Mısır`daki askeri müdahaleye `darbe` bile diyemeyen Batılı siyasiler ve medyanın da tepkisini çekerken Batı medyası Sisi`nin kendi canını kurtarmak için ülkeyi kaosa sürükleyebileceğini belirtti. Yazılanlara göre Sisi, yaptığı katliamla Müslüman Kardeşler`in şiddete başvurmasını bekliyordu. Böylelikle onlara terörist damgası vuracak ve darbeyi haklı gösterecekti.

Hatta bunun için birkaç tane eli silahlı sivil ve vurulmuş asker videoları sürekli Mısır televizyonlarından yayınlandı. Ama İhvan şiddetten uzak durdu ve haklılığını bir kez daha kanıtladı. Bunun üzerine yardımcılarından iki general, kapısını tekmeleyerek Sisi`nin odasına daldı ve hesap sordu.

KAOSA SÜRÜKLEYECEK
Ordu içinde birçok rütbeli de Mursi`ye yapılanın haksızlık olduğu fikrinde birleşmeye başladı. Kuşkusuz Mısır, 4 Temmuz öncesinden çok daha kötü durumdaydı ve bunun sorumlusu Sisi`ydi. Oysa bir yıl önce yaşı genç olmasına rağmen Mursi tarafından Savunma Bakanı yapıldığında tüm ülke onun şeriat düşkünü bir Müslüman Kardeşler üyesi olduğunu düşünüyordu. O ise Müslümanlığı çok katı uygulayan bir ailenin Batılı çocuğuydu. ABD`nin emriyle gerçekleştirdiği darbede artık yalnızdı. Bundan sonra masaya kiminle oturursa otursun ilk önce kendi can güvenliği için pazarlık yapması gerektiğini biliyordu.

SICAK TEMASLAR
Sisi`nin göz göre göre yaptığı hatalardan dönemeyince hayatını korumak için elinde iki seçenek kaldı. Ülkeyi kaosa sürüklemek ya da Müslüman Kardeşlerle masaya oturmak. Yardımcılarının telkiniyle Sisi ikinci yolu seçti. Araya eski dostları koydu. Mursi`ye yakın ülkelerle kurduğu temaslar, şimdilik sonuç vermedi. Ama herkes Mısır`da zararın neresinden dönülse kar olacağını iyice öğrenmiş durumda.

BAŞBAKAN BEBLAVİ
Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, dış ilişkilerden sorumlu yardımcısı olarak Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed El Baradey`i atadı. Geçici yönetim, başbakanlık görevine ise, eski maliye bakanı Hazım El Beblavi`yi getirdi. Daha önce bu görevler için adı geçen bazı siyasetçilere karşı çıkan Selefilerin Nur Partisi, Hazım El Beblavi`nin geçici başbakan olarak atanmasına itiraz etmeyeceklerini açıkladı.

YENİ SEÇİM BİR YIL İÇİNDE
Mısır`ın Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, ülkede ordunun yönetime el koymasından sonraki geçiş dönemi için 33 maddelik anayasa yayınladı. Onaylanan yeni anayasaya göre seçim en geç bir yıl içinde yapılacak.

BARADEY`E KUZEN TEPKİSİ
Cunta yönetimi tarafından Başbakanlığa atandıktan sonra tepkiler üzerine görevden alınan Muhammed Baradai`nin kuzeni Prof. Dr. Menal Baradai, "Mısırlılar, ülkeyi mahvedip Irak`a dönüştürmene izin vermeyecek" diye kuzenine ateş püskürdü.

SİNA`DAN GELDİLER
Darbe sonrası yoğun çatışmaların yaşandığı Sina bölgesindeki Selefi Bedeviler dün İhvan`a desteğe geldi. Önce darbeyi destekleyen sonra ise katliam nedeniyle isyana başlayan Sina bölgesinde yaşayan Bedeviler dün Müslüman Kardeşler`e destek için Rabiatül Adeviyye Meydanı`na geldi. Kefenlerine giyerek, gerekirse öleceklerini dile getiren Selefileri bu desteği Mursi taraftarları arasında büyük mutlulukla karşılandı.

TÜRKİYELİ GAZETECİLERE PSİKOLOJİK BASKI
Mısır ordusu, dün sabah Star TV muhabiri Murat Uslu ve kameraman Zafer Karakaş`ı gözaltına aldı. Öğleden sonra ise bu kez A Haber`den Fatih Er ve Tufan Güzelgün de Mısır güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Türkiye`nin darbe karşısında duruşu nedeniyle Türkiyeli gazeteciler askerlerin hedefi haline gelirken, gözaltını yapan albaylar Mısır Enformasyon Bakanlığı`ndan izin alınmadığını bahane gösterdi. Türk basın mensuplarının sert bir müdaheleyle elleri ve gözleri bağlanarak karakola götürüldüğü öğrenildi. Türkiyeli medya mensuplarına karşı şiddetli bir psikolojik bir savaş başlatan Mısır ordusu ilerleyen saatlerde Türkiyeli gazetecilerin dördünü de serbest bıraktı.

ELÇİ DIŞİŞLERİ`NDE
Öte yandan Türkiye`nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Türkiye`den yapılan açıklamalardan dolayı Mısır Dışişleri Bakanlığı`na çağrıldı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir