• DOLAR 32.314
  • EURO 35.084
  • ALTIN 2279.545
  • ...
Mısır`da Yeni Anayasaya Tepkiler Çoğalıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAHİRE - Mısır`da ordu tarafından göreve getirilen geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından ilan edilen 33 maddelik geçici anayasaya yönelik tepkiler artarken, siyasi kesimlerin birçoğu geçici cumhurbaşkanının "seçilmiş değil atanmış" oluşunu ret gerekçesi gösterirken, bir kısım siyasi güçler ise hazırlık aşamasında tüm siyasi grupları kapsayan istişarelerin yapılmaması nedeniyle geçici anayasayı tartışıyor.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı`nın (İhvan) siyasi kanadı iktidardaki Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkan Yardımcısı Isam el-Uryan, yaptığı yazılı açıklamada, "darbecilerin" yasama erkini halkın seçtiği meclisin elinden aldığını ve bu hukuk dışı uygulama ile ülkenin demokrasi yolundaki kazanımlarını yitirerek "sıfır noktasına" geri döndüğünü belirtti.

İhvan`ın Siyasi İşlerden Sorumlu Yöneticisi Hisam el-Mirgani de geçici Cumhurbaşkanı Mansur tarafından ilan edilen 33 maddelik geçici anayasayı "batıl" olarak nitelendirerek, anayasanın, hukuka ve demorasiye müdahale eden "darbecilerin" elinden çıktığı için meşruiyetinden söz edilemeyeceğini dile getirdi.

Mısır`da ordunun açıklamasını ve Mansur`un geçici cumhurbaşkanı olarak atanmasını onaylayan Selefi eğilimli Nur Partisi ise yeni anayasayı düzenleyecek komiteyi olşturacak üyeleri atama yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesine ve bu yetkilendirmenin halkın görüşüne danışılmadan yapılmasına itiraz ederek, geçici anayasayı kabul etmediklerini açıkladı.

Nur Partisi Genel Başkanı Yunus Mahyun, yaptığı açıklamada, partisinin, Mısır Milli Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ile anayasada değişiklik yapacak komitenin üyelerinin halk tarafından seçilmesi üzerine anlaştıklarını ifade etti.

Siyasi kesimlerle istişare yapılmamasına yönelik eleştiriler

Mursi karşıtı 6 Nisan Gençlik Hareketi de Mansur`un geçici süreyle yürürlüğe sokulduğunu duyurduğu 33 maddelik geçici anayasada düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkati çekerek, Mısır`daki siyasi ve sivil toplum kuruluşları ile istişare yapılmadan anayasanın ilan edilmesini eleştirdi.

Resmi internet sayfasında yaptığı açıklamada, yeni anayasada düzenlemelerin yapılmasını talep eden hareket, anayasaya göre geçici cumhurbaşkanının yeniden aday olmasının önünde engel olmaması, geçici cumhurbaşkanlığının tabiatına aykırı olarak Mansur`a geniş yetkilerin verilmesi ve yasama yetkisinin Mansur`un elinde toplanması gibi itirazlarını sıraladı.

Mursi`nin iktidardan uzaklaştırılması için 30 Haziran gösterileri öncesinde imza kampanyası yürüten Temerrüd (İsyan) Hareketi ise anayasanın toplumu temsil eden gruplarla görüş alış verişi yapılmaksızın ilan edilmesine sert tepki gösterdi.

Hareketin kurucularından Mahmud Bedir, sosyal paylaşım hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) Genel Koordinatörü Muhammed Baradai aracalığı ile geçici Cumhurbaşkanı Mansur`la iletişim kurduklarını ve bu konudaki itiraz ve taleplerini ilettiklerini aktardı.

"Darbe yanlısı UCK da desteklemiyor"

Mısır Halk Akımı Paltformu Başkanı ve UKC liderlerinden Hamdin Sabbahi, darbe sonrası geçici süreyle yürürlüğe konulan anayasa hakkında UKC`nin tutumunun belirgin olduğunu ve anayasanın hazırlanışında tarafsız kalacaklarını söyledi.

Hamdin, yaptığı açıklamada, UKC`nin, anayasanın cumhurbaşkanının onayına sunulmadan önce düzenlemelere ihtiyaç duyduğu görüşünde birleştiğini kaydederek, anayasanın düzenlenmesi, yeniden formülize edilmesi veya sil baştan yapılması gerektiğini vurguladı.

Ülkede darbeyi destekleyen Mısır Halk Akımı Platformu ile Ulusal Kurtuluş Cephesi de ilan edilen geçici anayasadan rahatsız olduğunu açıklaması, kamuoyunda muhaliflerin eleştirilerini haklı çıkarıyor.

Ordu tarafından göreve getirilen geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, geçen 33 maddelik geçici anayasa ilan etmiş, Hazım Biblavi`yi hükümeti kurmakla görevlendirmiş, Muhammed Baradai’yi de Dış İlişkilerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atamıştı.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir