• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Uluslararası kamuoyu gerekli hassasiyeti göstermedi"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Aile Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Gaziantep'te çeşitli temaslarda bulundu. Bakanlar, temaslarının ardından Suriyeli mültecilerin iftar sofrasına katıldı.

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Gaziantep'te valiliği ziyaret etti. Vali Erdal Ata ile basına kapalı görüşen bakanlar, valilik çıkışında gazetecilere açıklamada bulundu.
Bakan Davutoğlu, ramazanın ilk günü sembolik olarak Gaziantep'i ziyaret ederek, Gazianteplilere Suriyeli sığınmacılara gösterdikleri hoşgörü misafirperverlik nedeniyle ve teşekkür etmek istediğini belirtti.

 

Mısır'da yaşananlara ilişkin soruları yanıtlayan Davutoğlu, "Mısır'da çok zor ve sıkıntılı bir dönem yaşanıyor. Öncelikle bu ramazan gününde Mısırlı kardeşlerimize huzur, sükunet, barış diliyorum. Dün hayatını kaybeden, ramazanı göremeden hayatını kaybeden 50'den fazla Mısırlı kardeşimize Cenabı Hak'tan rahmet diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Eminim Gaziantepli kardeşlerimiz de Mısır için Suriye için dua ediyorlardır" diye konuştu.

 

İki gazeteci serbest
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır'da gözaltına alınan Türkiyeli gazetecilerle ilgili bir soruya ise "Star TV'den Murat Muhlis Uslu ve Zafer Karakaş, serbest bırakıldılar. Fatih Er ve Tufan Güzelgün içinse çalışmalar devam ediyor. Nerede olduklarını tespit etmeye çalışıyoruz. İnşallah onlar da en kısa zamanda serbest bırakılırlar" cevabını verdi.

 

Davutoğlu, Mısır ile yaşanan ticari sıkıntılarla ilgili bir soru üzerine, dün Bakanlar Kurulu'nda konuyu detaylı şekilde ele aldıklarını belirtti.

 

Türkiye'den Mısır'a, Mersin-İskenderiye, İskenderun-Port Said güzergahı yanında Süveyş kanalından olmak üzere 3 güzergah bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, "Her şeyden önce güvenlik sıkıntıları dolayısıyla bazı aksamalar var ama bunları aşmaya çalışıyoruz. Her halükarda Süveyş üzerinden yapılacak ulaşımı daha da teşvik edebilmek için alınabilecek tedbirleri dün Bakanlar Kurulumuzda görüştük. Gaziantep'ten de diğer şehirlerimizden de Mersin ve İskenderun'u kullanarak Mısır üzerinden mallarını Ortadoğu'ya ileten bütün şirketlerimize şunu söylemek isterim; bu koridorun açık tutulabilmesi için her türlü gayreti sarf ediyoruz."dedi.

 

"Uluslararası kamuoyu gerekli hassasiyeti göstermedi"
Avrupa Birliği ve ABD'nin bölgede yaşanan olaylara takındığı tavra karşı Türkiye'nin tutumunun ne olacağı yönündeki bir soruya Bakan Davutoğlu, Mısır'da çok açık bir şekilde seçimle iş başına gelmiş bir cumhurbaşkanının seçim dışı yöntemlerle ve bir müdahaleyle görevinden alınmasının, hiçbir uluslararası standarda, evrensel değere ve demokratik uygulamalara uymayacağını söyledi.

 

Davutoğlu,"Bizim için bu tavır ahlaki ve ilkesel bir tavırdır. Aynı tavrı uluslararası toplumdan görmemek bizi üzdü. Son üç gün içinde 15'i aşkın bakan meslektaşım da Avrupa'dan, Amerika'dan, dünyanın diğer bölgelerinden görüşmeler yaptı. Bütün bu konuları, sadece Mısır'ı değil, Ortadoğu'daki genel demokratik değişimle ilgili sıkıntıları, Suriye dahil görüştük. Uluslararası standartlarda demokratik değerlere sahip çıkılması için elimizden gelen gayreti sarf ettik. Bu herkes için bir sınav. Maalesef birçok ülke bu sınavı hakkıyla veremedi. Tarih herkesi böyle kritik dönemlerde aldığı tavırla anacaktır." ifadelerini kullandı.

 

Bakanlar, daha sonra Nizip ilçesinde konteyner kentlerde kalan Suriyeli sığınmacıların iftar sofralarına katılmak üzere yola çıktı. (Şefik Mert - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir