• DOLAR 32.501
  • EURO 34.588
  • ALTIN 2490.09
  • ...

Akaryakıta yapılan son zammın ardından benzin fiyatları yeniden tarihi rekora doğru koşuyor. Benzin, önceki gün yapılan 11 kuruş zamla 4 TL 83 kuruşa yükseldi. Enerji yönetiminin yaptığı hesaplamalara göre brent petrolün fiyatı sabit kalmak kaydıyla dolar kurunun 2 TL 20 kuruşa çıkması durumunda 1 litre benzinin fiyatı 5 TL`yi aşacak. Mısır`daki darbenin etkisiyle brent petrolün varil fiyatı 107 dolara yerleşirken, dolar kurundaki yukarı doğru hareketlilik, benzin ve motorine zam olarak yansıyor. Bu durum "Benzin ne zaman 5 TL`yi görür" sorusunu akıllara getiriyor.

BENZİN 5 TL`Yİ AŞACAK

Habertürk`ün haberine göre enerji yönetimi, kur ve petrol fiyatlarını içeren alternatifli iki senaryo üzerinden bu soruya yanıt verdi. İlk senaryoya göre (önceki gün itibariyle) kur 1 TL 95 kuruş, Türkiye`nin akaryakıt fiyatlarında dikkate aldığı brent petrolün varili 107 dolar 46 sent. Dolar kurunun bu düzeyini koruması durumunda petrolün varil fiyatı 120 dolara çıkarsa benzin 5 TL olacak. İkinci senaryoda ise brent petrol 106107 dolar düzeyini koruyor. Dolar kurunun 2 TL 20 kuruşa çıkması halinde 1 litre benzin 5 TL`yi aşacak.

AKARYAKIT VERGİSİ ÇOK YÜKSEK

Enerji uzmanları, Türkiye`de gerek benzin gerekse de motorinin diğer ülkelere göre çok yüksek fiyatla satılmasının temel nedeninin vergiler olduğuna işaret etti. Akaryakıtta, ÖTV ve KDV olmak üzere 2 farklı vergi alınıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK) petrol sektörü verilerine göre devlet; 2012 yılında benzin, motorin ve fuel-oilden 43.5 milyar TL gelir sağladı.

Bu tutarın tüm vergi gelirleri içindeki payı yüzde 13.2.