• DOLAR 32.607
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2426.09
  • ...
ABD`de Yargı, Guantanamo Kararını Obama`ya Bıraktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Amerikalı yargıç Gladys Kessler, Guantanamo`da açlık grevi yapan ve zorla beslenen 40`dan fazla tutukludan birinin açtığı davayı, ABD Kongre kanunlarına göre ne mahkeme tarafından ne de başka bir resmi kurum tarafından bakılmasının mümkün olmadığını belirterek geri çevirdi. Ancak yargıç Kessler, Obama`yı kastederek yetkili bir kişinin Guantanamo`da zorla beslenme konusuyla ilgilenmesi gerektiği kaydını düştü.

Amerikan yargıç, karar metninde Obama`nın 23 Mayıs`ta yaptığı bir konuşmayı delil gösterdi. Obama o gün yaptığı konuşmada, Guantanamo`da açlık grevi yapanların zorla beslenmesi konusuna değinerek, `Çocuklarımıza bırakmak istediğimiz Amerika bu mu? Bizim adalet duygumuz bundan daha güçlüdür.` demişti. Ayrıca yargıç Kessler, Amerikan Anayasasına göre Devlet Başkanının genel komutan rolüne de dikkat çekerek, Obama`nın Guantanamo askeri üssünde esir tutulanlar hakkında karar verme yetkisi bulunduğunu kaydetti.

Kessler, Guantanamolu esirin yaptığı şikayetten anlaşıldığına göre zorla beslenmenin BM sivil hukukuna da ters düştüğünü, konuyla ilgili 7. bölümün, işkenceyi ve vahşice, insanlık dışı, aşağılayıcı muameleleri yasakladığını belirtti.

Amerikan resmi yetkililerin verdiği bilgilere göre Guantanamo`da şu anda yaklaşık 120 esir bulunuyor. Bunlardan 44`üne açlık grevi yaptıkları için zorla gıda veriliyor. Guantanamo`daki esirlerin çoğunluğu yıllardan beri haklarında hiçbir dava açılmadığı halde serbest bırakılmıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir