• DOLAR 32.606
  • EURO 34.799
  • ALTIN 2411.447
  • ...

 Merkez Bankası, art arda rekor kıran dolara karşı döviz satım ihaleleriyle en sert darbesini vurdu. Merkez Bankası tarihinde ilk kez, bir günde toplam 7 ihaleyle 2.250 milyar dolarlık döviz satım ihalesi açtı. Dün sabah saatlerinde 1.97 liraya kadar yükselen dolar, müdahalelerin ardından 1.94 liraya indi. Piyasada kısa vadede doların 1.96`yı aşamayacağı beklentisi hakim fakat bazı uzmanlar paritenin 1.29`u geçememesi halinde doların 2 TL`yi devirebileceği uyarısı yapıyorlar.

2 aydır FED`in likiditeyi kısacağı beklentisiyle dünyada güçlenen dolar, Türk Lirası karşısında 1.97`yi aşarak dün yeni bir rekora imza attı.

2 KURUŞLUK DÜŞÜŞ İÇİN 2 MİLYAR DOLAR

Dolarda tansiyonun yükselmesi Merkez Bankası`nı da harekete geçirdi. Günün ilk saatlerinde "Güçlü ek sıkılaştırma" yapacağını duyuran Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ardından peş peşe 7 döviz satım ihalesiyle dolara karşı en sert adımı da atmış oldu. Dün 2.250 milyar dolarlık satış sonrası ateşi düşen dolar 1.95 seviyesine çekildi.

Beş kez 250 milyon dolar, iki kez de 500 milyon dolar tutarlı satım ihalesi açan Merkez Bankası, toplamda 2.250 milyar dolarlık müdahalede bulundu. Merkez Bankası verilerine göre, banka 2001 yılından bu yana düzenlediği döviz satım ihalelerinde bir günde hiç bu kadar büyük tutarlı ihale açmamıştı.

27 GÜNDE REKOR SATIŞ

Merkez Bankası, bundan önceki en büyük hamlesini 30 Aralık 2011`de yapmıştı. Doların 1,91`le rekor kırmasının ardından 750 milyon dolarlık döviz satım ihalesi düzenleyen Merkez Bankası doları 1,88`e çekebilmişti. Merkez Bankası o gün ayrıca 1.9 milyar dolarlık da doğrudan müdahalede bulunmuştu. Böylece bankanın dövize toplam müdahalesi 2.650 milyar doları bulmuştu. Başkan Baçşı, bu müdahaleden yaklaşık 1 hafta sonra ünlü `Doları yeneceğiz, bize güvenin` konuşmasını yapmıştı. Bu arada 2013 yılında ilk müdahaleyi döviz satım ihaleleri ile 11 Haziran 2013`de başlatan Merkez, 3 Temmuz`a kadar 2 milyar 150 milyon dolarlık satış yaparken, dünkü müdahale ile birlikte bu tutar 4 milyar 400 milyon doları buldu.

KREDİYE DİKKAT EDİYORUZ

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dün ekonomistlerle gerçekleştirdiği toplantıda dolara karşı atılan adımların kurdan ziyade kredi büyümesi nedeniyle atıldığı mesajını verdi. Başkan Başçı`nın sunumunda şu noktalara vurgu yapıldı: - TL likiditesinin kompozisyonu bir sonraki PPK`ya kadar kademeli olarak net dış varlıklardan net iç varlıklara kaydırılmaya devam edecektir. - BU strateji hem likidite kanalıyla aşırı hızlı kredi genişlemesini yumuşatacak, hem de Türk lirasının değerini destekleyecektir.

PARİTE 1.29`U KIRAMAZSA 2 TL`Yİ AŞAR

Uzmanlar doların seyrinde 1.94 TL`yi kritik seviye olarak görürken, bundan sonraki gidişatta euro-dolar paritesinin de etkili olacağını düşünüyor. Kısa zamanda doların Merkez Bankası`nın sert müdahaleleri ile 1.96 sınırını aşması beklenmezken, bazı uzmanlar paritenin 1.29`u kıramaması halinde doların önümüzdeki günlerde 2 liranın üzerine çıkabileceğini öngörüyor. ABD`den gelen haberler euro dolar paritesini aşağı çekmişti...

1.94`ÜN ALTINA GERİLERSE 1.91 SEVİYESİNİ GÖREBİLİRİZ

Uzmanlara göre, doların Türkiye`deki seyrini, euroya karşı performansı belirleyecek. Şu an euro/dolar paritesi 1.2850 civarında. Eğer yakın zamanda bu eşik aşılmazsa Merkez Bankası`nın işi de olduçka zora girecek. XTB Foreks Menkul Değerler Strateji ve Araştırmalar Grup Başkanı Halil Reçber konuyla ilgili şunları söyledi: 1.94 kritik. Dolar kısa vadede 1.94`ün altına kalıcı olarak gelecek olursa tekrar 1.91`lere çekilme ihtimalini getirebilir. Yurtdışı etkisi var. Euro dolar paritesi 1.29`ların üzerinde kapanışlar yaparsa ancak içerde dolar TL 1.90`ların altına çekilebilir. Şu andaki durum 1.94`ün üzerinde kalmak isteyen bir görüntü var. Parite 1.29`u kıramazsa 3-4 gün içerisinde dolarda 2 liranın üzerini görebiliriz.

ÜST LİMİTİ %9`A ÇIKARABİLİR

ING Bank Trading Grup Müdürü Murat Yardımcı: Kısa vadede doların 2 liraya çıkmasını beklemiyorum. Merkez Bankası geçmişte faiz silahını da etkin bir şekilde kullanmıştı. Politika faizini değiştirmeden faiz koridorunun üst bandını yüzde 6.5 tan yüzde 9 seviyesine çıkartırsa doların ateşini alacaktır. Kısa vadede döviz tarafında çok rahatım.

KISA ZAMANDA 1.96`YI GEÇMEZ

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı: Çarşamba gününe kadar yurt dışındaki rüzgar doların arkasında. Fed`in tarım dışı istihdam verileri iyi geldi. Çarşamba gününe kadar tansiyon yüksek. Ama kısa zamanda 1.96`yı geçebileceğini çok beklemiyorum.