• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Prim gün sayısını doldurup emeklilik için yaşı bekleyenlere müjde geldi. Düzenleme için tarih belli oldu. Bürokratların yaşa takılanlara yönelik hazırladıkları formüller, Eylül`de Bakanlar Kurulu`na sunulacak. Milliyet gazetesinin haberine göre, yapılacak çalışmalarla, yaşa takılanların sorunları çözüme kavuşacak. Düzenlemenin de aynı ay içeresinde çıkartılması bekleniyor.

MAAŞTAN YÜZDE 7 KESİNTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözümü için bürokratlara talimat vermişti. Bürokratlar, çalışmalarını tamamladı. Özellikle emekli olmasına 2 yıl ve daha az süre kalanlar üzerinde duruluyor. Çalışmaya göre; bu kişiler, maaşlarından yüzde 7 ile 11 oranında kesinti yapılarak emekli olabilecek. Çalışmalarla ilgili ayrıca Maliye Bakanlığı`nın da görüşleri alınacak. Uygulama mali sistemi bozmayacak şekilde değerlendirilecek. Son olarak da düzenleme Bakanlar Kurulu`na gönderilecek.

SORUN 1999`DA ORTAYA ÇIKTI

1999 yılında çıkartılan bir yasa ile çalışanların emekli olma şartları değiştirilmişti. Buna göre; 1999 yılından sonra işe girenler için daha önce kadınlarda 38 olan emeklilik yaşı 58`e, erkeklerde ise 43`ten 60`a çıkartılmıştı. SSK`ya tabi çalışanların emeklilik gün sayıları ise 7 bin olarak belirlendi. Bu tarihten önce işe girenler için 1976 yılına kadar geriye dönük `kademeli yaş ve gün şartı` getirildi