• DOLAR 32.604
  • EURO 34.731
  • ALTIN 2518.901
  • ...
 Ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sultanahmet Camisi`nde teravih namazı öncesinde yapılan vaazda, ramazan ayının fazileti ve bereketi anlatıldı. Erkek ve kadınların doldurduğu camideki namazı turistlerin de izlediği görüldü. 

Eyüp Sultan Camisi`nde de erkekler cami içinde ve dış avluda, kadınlar da caminin iç avlusunda teravih namazı kıldı. Namazın ardından, Kur`an-ı Kerim okundu ve dualar edildi. 

Eyüp Belediyesi`nin düzenleyeceği ramazan etkinlikleri için caminin dış avlusuna kurulan sahnede "Çağrı" filminin bazı sahneleri canlandırıldı. 

Ayrıca, Sultanahmet Camisi`ne ``Merhaba Ya Şehri Ramazan``, Eyüp Sultan Camisi`ne "Hoş Geldin Mübarek Ramazan" yazılı mahyalar asıldı.

SELİMİYE`DE TERAVİH

11 ayın sultanı olan Ramazan ayı kılınan teravihle başladı. Edirne`de bulunan Osmanlı döneminin en önemli mimari eserlerinden Selimiye Camisi ilk teravihte bir çok Müslümanı ağırladı.

Mimar Sinan`ın ustalık eserim dediği asırlık cami önemli gecelerde olduğu gibi teravih namazı için de tercih edildi.

Yatsı namazı öncesinde asırlık camiye gelen insanlar saflarda yerini aldı. Kadın erkek, genç yaşlı yüzlerce insan, yatsı namazını eda ettikten sonra teravih namazı kıldı.

İLK TERAVİH ARDAHAN`DA KILINDI

Türkiye`de Ramazan`ı ilk karşılayan illerden olan Ardahan`da teravih namazı kılındı. Ardahan merkez camisine gelen vatandaşlar, namaz öncesi İl Müftüsü Galip Akın`ın ramazan konulu vaazın ardından namaz kılıp dua etti.

DİYARBAKIR`DA TERAVİH HEYECANI

Diyarbakır`da ramazan ayının başlamasıyla camileri dolduran vatandaşlar, ilk teravih namazını kıldı.

Peygamberler ve Sahabeler kenti Diyarbakır`daki Bediuzzaman Camisi`nde teravih namazından önce verilen vaazda, Müslümanların hayatında ramazanın önemine vurgu yapıldı.

SAMSUN`DAA ASIRLIK ÇINARIN ALINDA TERAVİH

Ramazan ayının başlangıcı sayılan ilk teravih namazında müminler camilere akın etti. Camileri dolduran vatandaşlar sıcak havanın etkisiyle kendini dışarı attı. 8 asırlık tarihi Pazar Cami dolunca 3 bucuk asırlık çınar ağacı altıda dolup taştı.

Samsun’un Terme ilçesinde bulunan tarihi Pazar Camii dolup taşarken vatandaşlar camii dışında teravih namazı kıldı. Özellikle sıcak ve bunaltıcı havadan kaçanlar ise cami bahçesinde bulunan 350 yıllık çınar ağacının altında namaz kılıp dua etti.

53 yaşında ki Mehmet Özcan isimli vatandaş sıcak hava nedeni ile camide namaz kılmak zor olmakta ama bahçede ağaçların altında namaz kılmak daha ferah ve rahat olduğu için vatandaşlar çınar ağacının altında namaz kılmakta ben de onun için dışarıda kılıyorum. Özcan, “Özlemini çektiğimiz Ramazan ayı nihayet geldi hazırlıklarımızı yaptık ilk teravihimizi kıldık oruçlarımızı da tutarak bu manevi ayı en güzel şekilde değerlendirmeye çalışacağız.” dedi. Ramazan ayının bolluk ve bereket getirmesi için dua ettiğini belirten Özcan, tüm İslam âleminin Ramazan ayını kutladı.

Teravih namazlarını yaz aylarında elinden geldiğince tarihi caminin bahçesinde dev çınarın altında kılmaya çalıştığını söyleyen İbrahim Karaoğlu “Bu camiler tarih kokuyor, bize nenelerimizi, büyükbabalarımızı, eski Ramazanlarımızı hatırlatıyor. O yüzden bu değerleri el birliğiyle ayakta tutmaya çalışmalıyız.” diye konuştu.

İlk teravih namazına kadınların yanı sıra çocuklarda yoğun ilgi gösterdi.

RAMAZAN AMASYA`DA FENER ALAYI İLE KARŞILANDI

Amasyalı vatandaşlar 11 ayın sultanı Ramazan ayının gelişini belediye tarafından düzenlenen fener alayına katılarak kutladı.

Amasya Belediyesi tarafından hazırlanan fener alayı programı, İstasyon Köprüsü önünde oluşturulan korteje vatandaşların da katılımıyla Yavuz Selim Meydanı`na kadar mehter takımı eşliğinde yürünmesiyle başladı. Amasya Valisi Abdil Celil Öz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Haluk Yıldızdan ve Belediye Başkanı Cafer Özdemir’in de katıldığı fener alayında kent sakinleri yaktıkları meşalelerle yürüdü.

Amasya’da Ramazan coşkusunun bir başka olduğunu belirten Amasya Valisi Abdil Celil Öz, “Bu güzellikleri bizlere veren Allah’a şükürler olsun. Şehzadeler kenti Amasya bu güzellikleri devam ettiriyor. Bugün burada yediden yetmiş yediye hep beraber coşkulu bir yürüyüş yaptık. Birlik beraberlik içerisinde buradayız. Bu Ramazan ayı birlik ve beraberliğimizi pekiştirmemize vesile olsun" dedi.

İl Müftüsü İsmail İpek’in yaptığı duanın ardından, Ramazan ateşinin yakılması ve havai fişek gösterisi ile program sona erdi. Amasya’da Ramazan ayı boyunca Şehzadeler Gezi Yolu’nda belediyenin organize edeceği Türk Halk Müziği konserleri, Karagöz Hacivat, şiir dinletileri, ezgiler, tiyatrolar, sıra geceleri ve âşıklar şöleni gibi birçok program vatandaşların beğenisine sunulacak.

BURSA`DA CAMİLER DOLDU TAŞTI

Bolluk ve bereket ayı Ramazan`ın ilk teravih namazında camiler doldu taştı. Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti Bursa’da, bazı vatandaşlar ordunun sefere giderken ve döndükten sonra topluca namaz kılmak için kullandığı 600 yıllık tarihi Namazgah’ta yıldızlar altında namaz kılmanın heyecanını yaşadı.

HELAL KAZAN HELAL YE

Af ve mağfiret ayı Ramazan ayı kılının ilk teravih namazıyla başladı. İlk teravih namazını tarihi camilerde kılmak isteyen vatandaşlar erken saatlerden itibaren camilere akın etti. Bursa Ulu Camii, saatler öncesinden doldu. Tarihi caminin minarelerine `Helal kazan, helal ye` yazılı mahya asıldı. Bazı vatandaşlar da ilk teravih için Namazgah’taki ecdad yadigarı mescidi tercih etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak yenilenen ve Osmanlı İmparatorluğu`nun ilk dönemlerinde orduların sefere gidiş ve dönüşlerinde topluca namaz kılmak için kullandığı 600 yıllık tarihi Namazgah’ta bu sene de teravih kılınıyor.

Vatandaşlar, yıldızların altında serin havada teravih kılmanın tarif edilemeyeceğini söyledi. Yıldırım ilçesindeki tarihi Namazgah mescidi, ilk günden dolup taştı. Mihrap ve minberi mermerden olan ve üstü açık tarihi mekanı dolduran kalabalık, huşu içinde namaz kıldı.

İZMİR`DE İLK TERAVİH COŞKUSU

İzmir`de Ramazan ayının ilk teravih namazını kılmak isteyen vatandaşlar camilere akın etti.

İzmir`de onbir ayın sultanı Ramazan ayını karşılayan vatandaşlar, ilk teravih namazını kılmak için camileri doldurdu. Sıcak havaya rağmen camilere koşan genç yaşlı, kadın erkek her yaş grubundan vatandaş, huşu içinde namazlarını kıldı.

Teravih namazını eda eden vatandaşlar, Ramazan ayını dualarla karşıladılar.

REYHANLI`DA İLK TERAVİH

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde Ramazan ayı nedeniyle ilk teravih namazı kılındı.

11 Mayıs’ta ilk patlamanın olduğu Belediye binası yanındaki Atike Hanım Camii ile ikinci patlamanın meydana geldiği çarşı camisi ve diğer camilerde ilk teravih namazında tüm camiler doldu.

Mustafa Şevki Paşa Camisi`nde de kılınan teravih namazı öncesinde imam Abdulhamit Ekmen, 11 Mayıs’ta meydana gelen patlamada ölenler için dua ederken, “Çok şükür bizi 11 ayın sultanı olan bir Ramazan ayına daha ulaştırdı. Bu gün şaban ayının son günü yarın inşallah Ramazan ayının ilk günüdür.” dedi.

“Allah’a şükür ki bizi Ramazan ayına ulaştırdı” diyen Ekmen, şöyle konuştu: “Şaban ile Ramazan ikisi arasındaki tüm günahlara kefarettir. Geçen ramazanda aramızda olanlar teravih namazlarında camilerimizde bizimle beraber namaz kılıyorlardı. Ancak bu sene ramazana ulaşamadılar. Ömürleri yetmedi. Özellikle Mayıs ayında meydana gelen elim bir patlamada ölen onlarca kardeşimiz vardı. Ama bu ramazana ömürleri yetmedi. İştirak edemediler. Rabbim bu ramazanı onlar için af ve mağfiret ayı eylesin. Bu ayda da onları anacağız, dua edeceğiz. Mekanları cennet olsun, Rabbim bizleri nice ramazanlara ulaştırsın.”

Yatsı namazından sonra da teravih namazı kılındı. Ölenler için dua edilirken, yaralılar içinde sağlık dileğinde bulunuldu. Bu arada ilk namazda ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerde saf tuttu, dua etti.

SURİYELİLERFDEN BURUK TERAVİH

Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Kilis`teki barınma alanlarında kalan Suriyeliler ilk teravih namazını kıldı.

Gaziantep`in Nizip ilçesindeki çadır ve konteyner kentte yaşamlarını sürdüren Suriyeliler, ilk teravih namazı için her iki kampta kurulan çadır mescitlere ve camiye akın etti. Çocuk ve yaşlıların aralarında bulunduğu birçok Suriyeli, kendileri için oluşturulan alanda namazlarını kıldı.

Şanlıurfa`nın Akçakale ilçesindeki yaklaşık 30 bin Suriyelinin kaldığı çadır kentte de teravih namazı coşkuyla kılındı.

Süleyman Şah Konaklama Tesisleri`ne yerleştirilen Suriyeli kadın ve erkekler, 20 mescitte okunan ezanın ardından Suriyeli imamlar eşliğinde teravih namazını kıldı.

Kahramanmaraş`ta kurulan çadır kentte yaşayan Suriyeli misafirler, ilk teravih namazını çadır kentteki camilerde kıldı. Yatsı ezanıyla çok sayıda kadın ve erkek, çadır camilerde kendileri için ayrılan bölümlerde ibadet etti.

Dünyabülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir