• DOLAR 32.325
  • EURO 35.109
  • ALTIN 2301.715
  • ...
Kulaklıkla Fazla Müzik Dinlemek Zararlı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KOCAELİ - Teknolojinin gelişmesiyle beraber mp3 çalar, cep telefonları ve walkmanlar ile uzun süre ve yüksek sesle müzik dinlemek birçok sağlık problemini de beraberinde getirdi. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. İlknur Memişoğlu, uzun süre ve yüksek sesle müzik dinlemenin iç kulaktaki kulak sinirlerine ve duymamızı sağlayan kulak hücrelerine öldürücü etki yaptığını söyledi.

Kocaeli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. İlknur Memişoğlu, hayatımızda birçok şeyin kulaklara zarar verdiğini ifade etti. Memişoğlu, “Kulağa zarar verenler arasında kullanılan ilaçlar, yüksek gürültü ve özellikle uzun süreli kulaklıkla müzik dinlemek var.” dedi.

Kulaklığın, ses şiddetini direk kulak zarına, oradan da iç kulağa ve kulak sinirine yönlendirdiği için zararının büyük olduğunu söyleyen Memişoğlu, “Kulaklıktan çıkan sesin çok şiddetli olması durumunda iç kulaktaki kulak sinirlerine ve duymamızı sağlayan kulak hücrelerine öldürücü etki yapıyor. Ve bu oluşan zarar geri dönüşümü olmayan tahribatlara sebep oluyor. Tahrip olduğu zaman bir ilaçla veya ameliyatla yenilenmesi mümkün olmuyor.” açıklamasında bulundu.

Uzun süreli ve yüksek sesle müzik dinlenmesi sonucu kulakta kalıcı çınlama ve uğultu meydana geldiğini belirten Memişoğlu, “Sinir hasarından kaynaklanan çınlama ve uğultu sonrası işitme kaybı oluyor ve sağırlık oluşabiliyor. Bu durumda ileride işitme cihazının kullanılması zorunlu hale geliyor.” şeklinde konuştu.

Memişoğlu, yüksek sesle müzik dinlemenin ölçülü devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Memişoğlu, “Gençlerimize müzik dinlemeyin demiyoruz. Kulaklıkla müzik dinlemek gençlerimiz arasında hobilerinin bir parçası. Kulaklarımızın belli bir kapasitesi, belli bir rezervi olduğu için gençlerimizin bunu dengeli kullanması gerekiyor.” dedi.

Doktor Memişoğlu, kulaklık kullanırken, kulak kanalına girmeyen, kulak kepçesine adapte edilen türde kulaklıkların kullanılması gerektiğini belirtti. Memişoğlu, bu tür kulaklıkların ses şiddetini kulağa iletme kapasiteleri diğerlerine nazaran daha az olduğunu ifade etti.

ÖNLEMİN BAŞTAN ALINMASI GEREKİYOR
Kulaklıkla uzun süre ve yüksek sesle müzik dinlemenin önleminin baştan alınması gerektiğinin altını çizen Memişoğlu, “Gün içinde düşük sesle, kısa süreli, kulaklarımızı rahatsız etmeyecek ve ağrı yaratmayacak şekilde müzik dinlenmelidir. Belki alınan doz azalıyor ama insanlarımız özellikle gençlerimiz sağlıklarını korumuş oluyor.” diye konuştu.

CEP TELEFONU İLE KONUŞURKEN KISA SÜRELİ KONUŞULMALI
Kulaklık kullanım alanlarından birinin cep telefonları olduğunu söyleyen Memişoğlu, “Cep telefonunda kulaklıkla konuşurken sesin şiddeti fazla olmuyor. Fakat kullanım süresi uzun süreli olduğunda özellikle yine iç kulağa ses basıncının uzun süreli gitmesine bağlı olarak, çınlama ve uğultular olabiliyor.” diyerek, cep telefonuyla konuşurken kısa konuşulması gerektiği uyarısında bulundu.

‘Cep telefonu, mp3 çalar kulaklıkları kişiye özel olması gerekiyor’ diyen Memişoğlu, “Paylaşılan kulaklıklar bir takım bakterileri kişiden kişiye taşıyor. Onun için kulaklıklar mutlaka kişiye özgü olmalıdır.” tavsiyesinde bulundu.

Cihan

Bu haberler de ilginizi çekebilir