• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Hoşgeldin Ya Şehr-i Ramazan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Oruç, Arapça’da ‘savm’ kelimesi ile ifade edilir. ‘Savm’ lügatte bir işi yapmaktan kendini tutmak, alıkoymak, yemekten içmekten, konuşmaktan, yürümekten kaçınmak gibi anlamlara gelir. Dinimizde oruç, “Ferin doğuşundan güneşin batışına kadar, oruç tutmaya ehil olan kimselerin niyet ederek onu bozan hallerden uzak durmasıdır.”

Ramazan, İslam’ın temel esaslarından olan oruç tutmakla emredildiğimiz ve her yılın bir ayına özel ibadet mevsimidir. Oruç; kul olduğumuzun farkına varma, nimetlerin değerini anlama, nefsi terbiye etme, toplumdaki muhtaç insanların durumlarını daha iyi anlama ve beden için bir perhiz olması gibi pek çok faydaları sayılabilecek bir ibadettir.

Ramazan’ı diğer aylardan üstün kılan özellik, son ilahi mesaj olan Kur’ân’ın bu ayda indirilmeye başlanmış olmasıdır. İslam’ın beş esasından biri olan oruç ibadeti, bu ayda eda edilir. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, Ramazan ayı içerisindedir. Bu ayın evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennem azabından kurtuluş vesilesidir.

Orucun fert ve topluma yönelik birçok faydaları vardır. Ancak oruç bu faydalarından ötürü değil, yalnız Allah emri olduğu için ve sadece Allah’ı razı kılmak için tutulmalıdır. Çünkü ibadetler yalnız Allah’ın emri olduğu için yapılır. Buna, ibadetin tamamen Allah’a tahsis edilmesi anlamında olarak ‘İhlas’ denilmektedir. Allah Teâlâ, çeşitli ayetlerde ibadetlerin yalnız kendisine tahsis edilmesini emretmektedir.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir