• DOLAR 32.573
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2425.591
  • ...
Oruçlu iken alışveriş yapmayın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Bu geceden itibaren başlayacak Ramazan ayı boyunca, özellikle iftar sofralarında israfa kaçınılmaması gerektiğini belirten ÇETKODER Başkanı Mustafa Göktaş, oruç tutacak vatandaşları uyararak, "Oruçlu iken alışveriş yapmayın" uyarısında bulundu

Oruçluyken alışveriş yapmayın, etiket ve ambalajlara dikkat edin
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Başkanı Göktaş, "Aç iken lütfen alışveriş yapmayın. Açlık hissi sizi yanlış alış verişe ve tüketime sevk edecektir. Tok karnına alışverişlerinizi yapmaya özen gösterin. Önceden ihtiyaçlarınızı belirleyin buna göre alışverişe çıkın. Lüzumsuz alışveriş yapmayın. Tüketeceğiniz kadar yiyecek ve içecek alın. Özellikle ekmeği tüketeceğiniz kadar alın, israfa yönelmeyin. Ekmeğin ambalajda olup olmadığına dikkat edin. Katkı maddeli ekmeği tüketmeyin. Bu konuda zaten yasal düzenleme hayata geçti, ama halen uymayanlar var, sağlığınızla oynatmayın." dedi.
Kamu kurum ve kuruluşları gösterişten uzak dursunlar, yiyin için ama israf etmeyin
Göktaş "Her biri birer tüketici durumunda olan vatandaşlarımızın 'yiyin için israf etmeyin' hadisi şerifinden hareketle israfa kaçmamalarını özellikle belirtiyor, bu mübarek ayda gösteri, şaşa, lüks harcamalardan uzak durulmasını istirham ediyoruz. İsrafın her türlüsü haramdır. Bu ay gereği kamu kurum ve kuruluşlarının mensuplarına verecekleri her tür iftar yemeğinin aşırıya, lükse, şaşaya kaçmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Devlet kesesinden, mesleki oda veya sendika kesesinden harcanan paralar ile lüks otellerde, şaşalı, gösterişli iftar yemeklerinin verilmesi dinende caiz değildir. İsrafın her türlüsü haramdır. Ayrıca bir iftar yemeği verilecekse kişinin kendi cebinden harcayacağı para ile vermesi makbuldür. El kesesinden iyilik geçmek, hayır yapmak doğru ve ahlaki bir iş değildir. Hayır, hasenatın reklamı da olmaz. Sessiz sedasız yapılır. Yoksa riya olur." dedi.

Piyasaya dikkat edin, sahte indirimlere kanmayın
Piyasada sahte indirimlere kanmayın. İndirim yasal boyutu var. İzin gerektirir." diyen Göktaş, Aldığınız her tür yiyecek ve içeceğin ambalajına bakın, etiketini okuyun, üretim ve son kullanım tarihlerine bakın, fiyatlarına bakın. Etiketlerin çıkarılıp üzerine yeni etiket yapıştırılıp yapıştırılmadığını, oynama olup olmadığına bakın. Piyasada her tür hile ve desiseye kaçan art niyetliler var. Unutmayın. Özellikle et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, şeker ve glikoz ürünlerine çok dikkat edin. Reçel, Bal gibi gıdalara da çok dikkat edin." dedi.

İstismarcılara ve hilekarlara dikkat edin
Ramazan ayında devletin imkân ve olanaklarının israf eden istismarcılara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Göktaş, "Vatandaşa iftar verdik, fakir fukarayı ramazanda sevindirdik diyerek böyle masumane ve ulvi bir tutumun içine girerek, devletin imkân ve olanakları ile çadırlar açarak, aşhaneler açarak, halkın faydalanmasına sunmak güzel ve ulvi bir iştir. Ancak bu iş ifa edilirken, devletin imkân ve olanaklarının israf edilmesi, çarçur edilmesi, beytülmal dediğimiz yetimin hakkının bulunduğu devlet kasasının tarumar edilmesi, bir kısım uyanıklar ile el ele verip bu işi geçim kaynağı haline getirmenin ve devleti soymanın da bir anlamı yoktur. Yardım ve iyilik ile bağdaşmadığı gibi bu kanun de suçtur, ahlaken de suçtur. Ramazan ayının ulviyetine ve kutsiyetine gölge düşer. Bu tür hareket ve eylemlerden herkesin, her kurum ve kuruluşun kaçınmasını dileriz." dedi. (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir