• DOLAR 32.505
  • EURO 34.594
  • ALTIN 2501.309
  • ...
STK'lardan Mursi'ye destek açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MISIR - Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbe ile görevinden alınması Midyat'taki STK'lar tarafından protesto edildi.

Mısır'da yaşanan darbeye karşı ortak tavır sergileyen Midyat'ta faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları Barış ve Kardeşlik Parkı'nda basın açıklaması düzenledi.

Midyat-Der Derneği öncülüğünde bir araya gelen Eğitim Bir-Sen, Özgür Eğitim-Sen, Din-Bir-Sen, Diyanet-Sen, Umutla Yaşam Derneği, İmam Hatip Mezunları Derneği, Azim-Der Derneği ve Selahaddin Eyyubi Derneği'nin yaklaşık 100 üyesi, burada Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi lehine sloganlar atarak Mısır'da yaşanan olayları protesto etti.

Mısırlı siyasi ve dini lider Hasan El-Benna ve Seyyid El-Kutup ile Muhammed Mursi'nin fotoğraflarının bulunduğu 'Hasan El-Benna'yı katlettiniz, Seyyid El-Kutup'u astınız, Muahmmed Mursi'yi yedirmeyiz' ifadesi yer alan dövizler taşıyan gruptakiler, "İhvana selam, direnişe selam", "Mısır İhvanı yalnız değildir", "Kahrolsun darbeci firavunlar", "Mursi'ye Selam direnişe selam" ve "İki yüzlü Avrupa, küfür tek millettir" şeklinde slogan attı.

Burada göstericiler adına basın açıklaması yapan Midyat-Der Başkanı İdris İraz, ordunun Mursi'yi görevden uzaklaştırmasına tepki göstererek, Mısır halkının yanında olduklarını dile getirdiler.

"MURSİ HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE İNDİRİLDİ"

Ordunun yönetime el koymasıyla Muhammed Mursi'nin meşru Cumhurbaşkanlığı makamından hukuksuz bir şekilde indirildiğini söyleyen İraz, "Kadim tarihinden günümüze Mısır, zalim kralların türlü zulümlerine tanıklık etmiş ve nihayet en son firavunu olan Hüsnü Mübarek diktatörünün iktidarına Ortadoğu ülkelerinde gelişen direnişin itici gücüyle son verebilmişti. Ortadoğu intifadalarının 2011'de ülkeye sıçramasıyla devrilen Hüsnü Mübarek'in ardından ilk kez Mısır halkı sivil bir seçim yoluyla kendi yöneticisini seçmişti. 1 yıl önce halkın yüzde 52'sinin reyini alarak Cumhurbaşkanlığına seçilen Mısır Hürriyet ve Adalet Partisi Adayı Muhammed Mursi önceki gece ordunun yönetime el koymasıyla meşru Cumhurbaşkanlığı makamından hukuksuz bir şekilde indirildi." dedi.

Mısır halkının bedel ödeyerek elde etmiş olduğu kazanımlarını bir gecede sıfırlayan darbeci ordunun bu müdahalesi kadar müdahaleye gecikmeyen destek tepkilerinin de dikkat çekici olduğunu vurgulayan İraz, şunları kaydetti:

"Özellikle zillet içinde büyük emperyalist güçlerle yakın ilişki halinde olan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Arap Birliği gibi Müslüman coğrafyanın sözüm ona temsiliyetine haiz devlet ve oluşumların memnuniyetlerini gecikmeden belirtmeleri, durdukları yeri görme açısından ibretlik bir tablo sunmaktadır."

Söz konusu Müslümanlar olduğunda, küçümsedikleri üçüncü dünya ülkelerine demokrasi, özgürlük ve sivillik gibi bol soslu modern önerilerde bulunan batılı güçlerin darbe karşıtlıklarını unutup, bu müdahale ile birden darbe sever olduklarını belirten İraz, "Darbe ancak kendileri için kötü ama üçüncü dünya ülkeleri ve Müslümanlar için bazen gerekebilen bir araçtır." diye konuştu.

"Dün Musa ile Firavun arasında yaşanan mücadelenin devamı bugün Musa'nın çocukları ve firavunların çocukları arasında sürmektedir." diyen İraz, "Elbette bizler firavunlarca katledilen Hasan El-Benna ve Seyyid Kutup'ların safında olacağız. Tüm Türkiye'de bugün, Mısır'da yaşanan hukuksuzluğa karşı seçilmiş meşru iktidarın yanında olduğumuzu ifade etmek için basın karşısındayız. Canı pahasına direneceğini belirten Muhammed Mursi'ye Midyat'tan selam ve desteğimizi gönderiyoruz." açıklamasında bulundu.
(M.Sait Başaran-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir