• DOLAR 32.428
  • EURO 34.467
  • ALTIN 2490.28
  • ...
HÜDA-PAR`dan Mısır Açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK - Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz, Mısır`daki askeri darbeden, çözüm sürecindeki gelişmelere kadar birçok konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Mısır`daki emperyalist darbe girişimi
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin seçimle göreve geldiğini henüz bir yılı dolmadan Mısır ordusu tarafından askeri bir darbeyle indirildiğini hatırlatan Yavuz, "Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, diktatör Mübarek`in demir yumrukla yönettiği Mısır`da, halk devriminin ardından seçimle işbaşına gelen, üstelik halkın yarısından fazlasının oyunu alan ilk sivil cumhurbaşkanı olmuştur. İslam baharını kendi lehine çeviremeyen ve İhvan yönetiminde haksız çıkarları zedelenen emperyalistler, Siyonistler ve yerli işbirlikçileri, çareyi askeri bir darbe yapmakta bulmuşlardır. İlk icraatları da Gazze`ye açılan Refah Sınır Kapısı`nı kapatmak olmuştur. Yapılan bu darbeyi şiddetle kınıyoruz" dedi.

Hür Dava Partisi olarak birçok il ve ilçede yaptıkları kitlesel basın açıklamaları ile Mısır`da sahneye konan darbeyi kınadıklarını ifade eden Yavuz, "Mısır halkına ve meşru temsilcisi Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`ye olan desteğimizi ifade ettik. İnanıyor ve diliyoruz ki bu darbe girişimi başarıya ulaşamayacak ve Mısır halkının direnişi, oyunu bozacaktır. Ordunun darbe girişimine karşı sözde medeni dünya liderlerinin takındıkları tavır bizim için hiç de şaşırtıcı olmamıştır. Mısır`daki darbe vesilesiyle Batı`nın ikiyüzlülüğü bir kez daha tescillenmiş oldu. Tümüyle emperyalist ABD, Avrupa ve Siyonizm`in amaçlarına hizmet eden yerli işbirlikçilerinin darbe girişimine karşı izzetli bir duruş sergileyen başta Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler cemaati olmak üzere darbeye direnen Mısır halkını tebrik ediyoruz. Ordunun darbe girişiminin geri püskürtülmesi, Mübarek`in devrilmesinden çok daha önemli ve hayatidir. Darbe girişimine karşı Meşru ve haklı olan Mursi ve İhvan`ın yanında yer alan Afrika Birliği ve Türkiye yöneticilerinin müspet tavrını kutluyor, açıkça darbecilerden yana tavır takınan Suud Krallığı ve Birleşik Arap Emirlikleri yöneticilerini kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

"ABD Pakistan`da kana doymuyor"
ABD`nin Pakistan`da bir eve düzenlediği İHA saldırısında 16 kişinin öldürüldüğünü, iki kişinin de yaralandığını belirten Yavuz, "ABD`nin hiçbir hukuk tanımadan kendi egemenlik alanlarının dışında özellikle sivil halka yönelik saldırılarına her gün bir yenisi ekleniyor. Siyasal ve askeri gücün, tek belirleyici unsur olduğu milletlerarası sistemi yapısı, ABD ve diğer emperyalist devletlerin, işgal, zulüm ve katliamlarına zemin hazırlamaktadır. ABD`nin artarak devam eden saldırılarının sonlandırılması için ulusal ve uluslararası bütün mekanizmaların üzerlerine düşeni yapması çağrımızı bir kez daha yineliyoruz" şeklinde konuştu.

"Çin`de yaşlıları ziyaret mecburiyeti"
Çin`de yaşlıların düzenli ziyaret edilmesini öngören "Yaşlıların Hak ve Çıkarlarını Koruma Kanunu" yürürlüğe girmesine değinen Yavuz, "Temel insani değerlerden yoksun, sadece maddi gelişmeye önem veren, insanın fıtratına aykırı sistemlerin bu türden girişimlerinin trajikomik bir yansımasıdır. Temel insani davranışları bile ceza tehdidi ile kazandırmaya çalışmak, ibret verici bir durumdur. Parti programımızda yer verdiğimiz tespitte olduğu gibi Ahsen-i takvim olarak (en güzel bir şekilde) yaratılmış olan insanın fıtratına su-i niyetle yapılan müdahaleler sonucu, kaybeden bir bütün olarak insanlık olmuştur. Bu müdahaleler sonucu bozulan fıtrat yeniden yapılandırılmalıdır. İnsanın özüne ve fıtratına Dönmesi, içinde bulunduğu manevi buhrandan çıkışına ve kurtuluşuna vesile olur. Bundan sonra da bütün insanlığı kurtarma görevini üstlenebilir" dedi.

"Sırbistan`da alkol yasağı"
Sırbistan`ın başkenti Belgrad`da, 22.00 - 06.00 saatleri arasında, marketlerin yanı sıra, restoran, kafe ve bar gibi eğlence mekânlarında alkol satışının yasaklandığını ifade eden Yavuz, "Ülkemizde yakın geçmişte alkol tüketiminin düzenlenmesi amacıyla çıkarılan kanun üzerinden yoğun tartışmalar yaşanmıştı. Adeta bir kaşık suda fırtınalar koparılmak istenmişti. Dünyanın değişik ülkeleri, alkol ve alkolün yol açtığı sorunların önlenmesi için bir dizi tedbire başvurmaktadır. Bunun son örneği de Sırbistan olmuştur. Toplumun faydası ve insanımızın, özellikle gençlerimizin sağlığının korunması için programımızda da önemli bir yer verdiğimiz alkol ile mücadele edilmesinin gerekliliğine yeri gelmişken bir kez daha vurgu yapmakta yarar olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

"Uzun tutukluluk düzenlemesinin iptali"
Anayasa Mahkemesinin, sadece Terörle Mücadele Kanunu`nun 10. Maddesinin 5. Fıkrası ile tutukluluk sürelerini iki katına çıkaran hükmünü `ölçülülük` ilkesine aykırı bularak iptal ettiğini dile getiren Yavuz, "Mahkememe, iptal kararının yürürlüğe girmesini gerekçeli kararın Resmi Gazete`de yayımlanmasından bir yıl sonrasına erteledi. Anayasa mahkemesinin bu kararını olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Ancak, suçun türüne göre farklı tutukluluk süresi belirlemek başlı başına bir adaletsizliktir. Anayasa mahkemesinin iptal kararı verirken `eşitlik` bakımından değil, `ölçülülük` bakımından tutukluluk sürelerini değerlendirmiş olması isabetli olmamıştır" ifadelerini kullandı.

Halk aleyhine işlenen suçlar ile devlet aleyhine işlenen kimi suçlar arasında ayrıma gidilmemesinin kabul edilemez olduğunu dile getiren Yavuz, "İptal kararının veriliş şekli itibariyle bir yıl sonra yürürlüğe girecek olması, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde görülen davalarda bu iptal kararının uygulanmayacak olması gibi yönleri ile insanımızın adalet beklentilerine cevap vermekten bugün itibariyle oldukça uzaktır. Yargı sistemi ve mahkemeler, kendi hantallıklarının faturasını, yargıladığı insanlara ödetme alışkanlığını derhal terk etmelidir" şeklinde konuştu.

"Çözüm sürecindeki gelişmeler"
Kürd sorunun çözümü için yürütülen süreçle ilgili de açıklamalarda bulunan Yavuz, "Eve dönüş ve Anadilde kamu hizmeti gibi konularda atılacak adımlarla birlikte Cemevleri, kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması, siyaset yasaklarının en aza indirilmesi yönünde düzenlemeler yapılması öngörülmektedir. Hür Dava Partisi olarak, sistemden kaynaklı bütün haksızlıkların ve sorunların, pansuman tedavisi şeklindeki tedbirlerle değil, adalet temelinde ve şarta bağlı kılınmaksızın, derde deva olacak biçimde atılacak adımlarla son bulacağına inanıyoruz. Ferdi ve toplumsal inşa ve ihya gayreti, ancak ve ancak kalıcı ve adil çözümlerle başarıya ulaşır" dedi.

"Üniversite sınavı ve tercihler"
"Sınavda başarılı olmak kadar doğru ve gerçekçi tercih yapmak, öğrenciler için hayati değer taşıyor" diyen Yavuz, "Üniversite ve bölüm tercihi yapılırken, öğrencinin ilgisine, kabiliyetine ve başarı sıralamasına dikkat edilmelidir. Ülkemizde rehberlik hizmeti özellikle taşra bölgelerde son derece yetersizdir. Bu sebeple her yıl binlerce öğrenci, eksik ve yanıltıcı bilgilerle, kendi sosyal ve ekonomik gerçekliği ile örtüşmeyen, başarısıyla orantısız üniversite ve bölümlere yerleşmektedir. Birçok öğrenci, yanlış tercihleri sonucu en verimli yıllarını heba etmekte, çoğunlukla yeniden sınavlara hazırlanmaya mecbur kalmaktadır. Hür Dava Partisi olarak, gençlerimize yoğun emek harcayıp sınavlarda elde ettikleri başarılarını, doğru tercihlerle taçlandırmalarını tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı. (M. Sait Adiyaman/Hüseyin Asana - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir