• DOLAR 32.604
  • EURO 34.731
  • ALTIN 2518.901
  • ...
`Oruç ve ibadetlerle bu mübarek ayı değerlendirelim`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Yarın başlayacak olan Ramazan ayı ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar, önemli tavsiyelerde bulundu.

Bu akşam ilk teravih namazının kılınacağını ve gece sahura kalkılacağını hatırlatan Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar, rahmet ayı ve Kur`an ayı mübarek Şehr-i Ramazan`a kavuştuklarını söyledi. Çağlar, "Batmanlı kardeşlerimizin ve tüm İslam âleminin Ramazan ayını tebrik ediyor, fazilet ve hikmetine uygun şekilde huzur içinde makbul oruç ve ibadetlerle bu mübarek ayı değerlendirmeye cümlemizi muvaffak eylemesini Cenab-ı Allah`tan diliyoruz." dedi.

Ramazan ayı orucunu tutmanın Allah`ın emrettiği ve dinimizin beş temel esasından biri kıldığı maddi ve manevi hikmet ve faydaları çok olan mühim bir ibadet olduğuna dikkat çeken Çağlar, "Oruç bir adet, bir gelenek değildir. İman, ibadet ve sevap yönü gaye edinilerek oruç tutulur. Bu niyet ve gaye ile değil de gündüzleri aç ve susuz kalınan ve akşam iftarda ve sonrasında mide ve nefsin her ihtiyacı telafiyen karşılanan bir ay olarak görüp, bu anlayışla geçirmek, dini bir değerlendirme olmaktan uzak olur. Oruca ihlâsla niyet edilir. Sadece Allah`ın emri olduğuna ve sevabına inanılarak tutulmalıdır. Ruh, kalb ve bütün azalarla oruç tutulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Oruç tutan insanın, imsak vaktinden iftar vaktine kadar uzun süren bir ibadet içinde olduğunu bilmesi gerektiğine işaret eden Çağlar, "Namazda iken namazı bozan ve sevabını gideren şeylerden uzak durulması gerektiği gibi; oruçlu iken bu ibadetin kazandıracağı sevabı kaybettirecek davranışlardan da kaçınılmalıdır." tavsiyesinde bulundu.

Müftü Çağlar açıklamasının devamında; mübarek ayda fakir ve muhtaç insanların bütün sene boyunca çektikleri ızdırapları düşünmemizin önemine dikkat çekerek, "Şefkat ve merhamet duygularımızın inkişafıyla zekât, hayrat, hasenat vs. yardımlarla sıkıntılarını giderme görevimizi hakkıyla yerine getirmeliyiz." dedi.

Camilerde ve Kur`an Kurslarında okunan mukabelelere imkânlar dâhilinde iştirak edilmesini isteyen Çağlar, "Verilen vaazlar, yapılan dersler gerektiği şekilde takip edilerek ihtiyaç duyulan dini bilgiler alınmada kusur edilmemelidir. Oruç, aç ve susuz kalmaktan ibaret olmamalı; hikmet ve faydalarına uygun şekilde tutularak Allah`ın rızasıyla maddi ve manevi, dünyevi ve uhrevi, bireysel ve toplumsal faydalar sağlayacak tarzda oruç ibadeti eda edilmelidir." İfadelerini kullandı.

Çağlar, "Allah mübarek Ramazan ayını emrettiği şekilde geçirmeye cümlemizi muvaffak eylesin. Ramazan ayımız mübarek olsun. Allah`ın selamı, rahmeti ve bereketi cümlemizin üzerine olsun." dedi. (Veysi Demir-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir