• DOLAR 32.397
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2326.303
  • ...
Farklı Mevsimlerde Oruç Tutmak Bir İmtihandır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şefik Mert- Doğruhaber

GAZİANTEP- İslam Ümmetinin On bir ayın Sultanı kabul edilen ve Kur`an-Kerim`in nazil olduğu Ramazan ayı ile ilgili görüşlerini aldığımız Gaziantep`in tanınmış Âlimlerinden Şah Merdan Sarı, "Oruç farizasının Hz. Âdem (a.s.)ile başladığını belirterek, "Ciddi bir mazereti olmayan Müslümanların mutlaka oruç tutması gerektiğine" vurguladı.

" İsrail Oğulları ve başka toplumlar bazen kendi yüklerini ağırlaştırmışlar" diyen Sarı, "Oruç Hz. Adem`den bu yana 30 gündür. Bu başlangıçta bu yana böyledir yani 30 gündür. İsrail Oğulları ve diğerleri orucu bazen 40, bazen 50 gün yapmışlar, oruç daha önceleri de Ramazan ayına mahsus olmamakla beraber 30 gündür. Ancak Hz. Muhammed (s.a.v)efendimize gelen ayeti kerime ile Ramazan ayında görülen ilk hilal ile 30 gün oruç tutmak farz oldu."dedi.

Ramazan ayının değişik mevsimlere denk gelmesinin, çeşitli hikmetleri olduğunu söyleyen Şah Merdan Sarı hoca şöyle devam etti: "Bunun birçok hikmetleri vardır; her şeyden önce yıllın bütün aylarının ve günlerinin ramazanla müşerref olmasıdır. Diğer bir husus ise orucun hep kış mevsimi olması ile insanlar oruçu kolay tutabilirler. Allah kullarını sınava tabi tutuyor bir de yaz mevsimin de kullunu deniyor, tabi hep yaz mevsimine denk gelmesi de yorucu olur." ifadelerine yer verdi.

Sarı; "Oruç Peygamberimizin dilinden gelen kutsi bir hadis ile her ibadetin on mislinden yedi yüz misline kadar misli, misli sevap yazılır. Fakat oruç ancak benim içindir onun mükâfatını ben veririm` ifadesinden de anlaşılacağı gibi orucun mükâfatı çok büyüktür. Orucu diğer ibadetlerden ayıran önemli bir özellik; diğer ibadetlere göre riya oruca daha az karışır." dedi.

Ciddi bir mazereti olmayaın Müslüman`ın mutlaka Ramazan ayını oruçla geçirmesi gerektiğini belirten Sarı, " Ramazanın faziletine erişmek için Ramazan orucunu aksatmadan tutmak gerekiyor."dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir