• DOLAR 32.569
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2437.724
  • ...
14 bin 800 hacı adayına kötü haber
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Beyazıt Meydanı'nda düzenlenen 32. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nın açılış törenine katılan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kabe'nin etrafındaki inşaatlar dolayısıyla kontenjanların yüzde 20 oranında düşürüldüğünü açıklayarak bu kapsamda 14 bin 800 hacı adayının bu yıl kutsal topraklara gidemeyeceğini söyledi.

 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Görmez, Kabe'nin etrafındaki inşaatlar dolayısıyla bu sene tüm ülkelerin hacı kontenjanlarının yüzde 20'sini kesmek zorunda kaldığını belirterek, "Maalesef biz ülke olarak da kuralarımızı çekmiştik. Hacılarımız ile ilgili her türlü önlemi almıştık. İlgili binalarını kiralamıştık, hangi hacımızın nerede kalacağı tespit edilmişti. Ancak üzülerek belirteyim ki; artık bütün çabalarımıza rağmen mevcut hacı adaylarımızdan 14 bin 800'ü bu sene hacca gidemeyecek" dedi.

 

Gidemeyenler seneye gidecek
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu yıl gidemeyen hacı adaylarını gelecek sene mutlaka götüreceklerini ifade eden Görmez, "Bu 14 bin 800 kişi nasıl elenecek? Yine aynı şekilde. Bir hafta 10 gün bütün Türkiye'ye duyurarak gönüllü olarak gelecek seneye ertelemek isteyen vatandaşlarımızı tespit edeceğiz. Eğer bu gönüllüler içerisinde, geriye kalan bir sayı olursa ki olacaktır. O takdirde aynı şekilde yine noter huzurunda kura çekerek, bu sene gidemeyecek, gelecek sene gidecek hacı adaylarımızı belirlemiş olacağız" diye konuştu.

 

Ramazan umreleri için de aynı kısıtlamaya gidildiğini belirten Görmez, Suudi Arabistan'da aynı anda sadece 500 bin umrecinin bulunabileceğini bildirdiğini söyledi. Oradan boşalmalara göre her ülkeye sırayla umre vizesi verildiğini bundan dolayı Ramazan'da umreye az sayıda kişinin gideceğini ifade eden Görmez, "Diyanet İşleri Başkanlığı marifetiyle 20 bin, seyahat acentaları marifetiyle de 25 bin yani toplam 40-45 bin civarında, Ramazan'da umreye gidecek vatandaşlarımızın az bir kısmının gideceğini gösteriyor. Bunun için de aynı şekilde son derece üzgünüz. Sadece belki de vize müracaatı sırasına göre vize verdikçe biz umreye gidecek vatandaşlarımızı Ramazan'da umreye götüreceğiz. Fakat bu sayı hiç bir zaman 20 binleri 30 binleri bulacak gibi değil. Bunu şimdiden ifade etmenin üzüntüsü içerisindeyim'' dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir