• DOLAR 32.335
  • EURO 35.126
  • ALTIN 2309.58
  • ...
SON DAKİKA
Mursi`ye `Gazze`ye Yardım Ettin` Suçlaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır`da Müslüman Kardeşler (İhvan) iktidarına darbeyle el konulmasının yankıları sürerken, cumhurbaşkanlığı koltuğundan alınan Muhammed Mursi`nin Gazze politikası nedeniyle yargılanabileceği belirtiliyor. BBC`ye konuşan Mısırlı General Ayman Salama, Mursi`nin, ülke güvenliğini tehlikeye atan bir politika izlediğini öne sürerek, `hatalarından` ötürü yargılanacağını söyledi. Geçen Ağustos`ta Sina yarımadasında 16 Mısır askerinin öldürülmesinde Filistinlilerin rol oynadığını iddia eden General, Mursi`yi bu olayın üzerini örtmeye çalışmakla suçladı.

BİR YIL BOYUNCA UYARDIK

Mursi`yi `Hamas`ın işbirlikçisi` olarak nitelendiren Salama, ordunun, bir çok kez Mursi`ye tüm Gazze tünellerini kapatması yönünde uyarıda bulunduğunu ama onun her defasında ablukanın kaldırılması gerektiği ve Gazzelilerin yardıma ihtiyacı olduğunu söylediğini belirtti.

ANLAŞMAZLIK NEDENİ BELLİ

Mursi geçtiğimiz Kasım ayında İsrail`den Gazze`ye düzenlenen saldırılarda İsrail ile Hamas arasında tarihi bir arabuluculuk rolü oynamış ve Hamas`ın uluslararası izolasyona maruz kalmasını önlemişti. General Salama`nın açıklamalarıyla İhvan yönetiminin Ordu ile kritik çekişmesinin Gazze konusu olduğu ortaya çıkmış oldu. Mursi yönetimi boyunca Gazze`ye başta inşaat malzemeleri olmak üzere bir çok kez dev yardımlar yapıldı.

İnsani kriz endişesi

Mısır`da ordunun yönetime el koyması Gazze halkında tedirginliğe yol açtı. Halk, Mısır`da yaşanan gelişmelerden dolayı uzun yıllardır karadan, denizden ve havadan İsrail ablukası altındaki Gazze`nin dış dünyaya açılan tek sınır kapısının tamamen kapanacağı endişesi taşıyor. Gazzeli Muhammed Ebu Seman, `Her şeye rağmen Mısır halkına, Filistinlilerin açlık çekmesine izin vermeyecekleri konusunda güveniyorum` diye konuştu. Öğretmen Yusuf Ebu Adi de `2007 yılından beri havadan, karadan ve denizden İsrail ablukası altında olan Gazze`de insani kriz yaşanır` dedi. Konfeksiyon mağazası sahibi Arif el-Daa, Gazze`nin yakında boğucu abluka altında kalacağını, yakıt, inşaat malzemesi ve gıda gibi temel yaşam maddelerinde kıtlık yaşanacağını savundu.

Refah`ta bekleyiş

Mısır`da askeri darbenin ardından, 5 Temmuz`da hiçbir gerekçe gösterilmeden kapatılan Gazze-Mısır arasındaki Refah sınır kapısındaki askeri kontrol noktalarına dün silahlı saldırı düzenlendi. Sınır kapısı, 1,8 milyon nüfuslu Gazze`nin dünyaya açılan tek kapısı olma özelliğini taşıyor. Gazzeliler Refah sınır kapısının tamamen kapalı kalması halinde Gazze`nin bütünüyle kuşatma altında olacağına dikkati çekiyor. Sınır ve Tüneller Kurumu kaynaklarından yapılan açıklamada, 29 Haziran`dan itibaren tünellerdeki faaliyetlerin tamamen durduğu bilgisi verilmişti. Sınırda bekleyen kadın-çocuk birçok insan ise büyük bir mağduriyet yaşıyor.

Sina`da silahlar konuşuyor

Mısır`ın Sina Yarımadası`nda kimliği belirsiz kişilerin dün güvenlik noktalarına düzenlediği iki ayrı silahlı saldırıda 4 polis hayatını kaybetti. Ariş kentinin Abur bölgesinde kimliği belirsiz silahlı bir grubun güvenlik noktasına açtığı ateşte 2 polis öldü. Ariş kentinde emniyet güçlerine yönelik düzenlenen bir diğer silahlı saldırıda da 2 polisin yaşamını yitirdiği ifade edildi. Sina`da kimliği belirsiz silahlı gruplar, önceki sabah erken saatlerde El-Ariş Havaalanı`ndaki 6 ayrı askeri noktayı hedef almış, 1 asker ölmüş, 6 asker yaralanmıştı. 5 Temmuz`da 3. Meydan Komutanlığı, Süveyş`te vatandaşlara şehri koruyacağını, vatandaşlara zarar gelmeyeceğini duyurmuştu. Olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde, vatandaşlara `dedikodu ve fitne üretenlere karşı` ilginç bir uyarıda bulunulmuştu. Başta Sina olmak üzere Mısır genelinde şu ana kadar 75 aşiret Muhammet Mursi`ye bağlılığını bildirmiş durumda. (Ajanslar)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir