• DOLAR 32.39
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2326.501
  • ...
"Anayasa için yeni komisyon oluşturulmalıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KOCAELİ - Kocaeli Sivil Anayasa Platformunun 4. yıl 42. ay basın açıklamasında, Yeni Anayasa çalışmalarını tamamlayamayan AKP hükümetine sert tepki vardı. Basın açıklamasının Platform birleşenlerinden, İnsan Hakları Savunucuları derneği genel başkanı Ali Akbaş yaptı.

 

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in Yeni Anayasa Komisyonu'nun yazım işini bitirmekte geç kaldığı ve bu yavaşlılıkla anayasa yazımının 10 senede bitirilemeyeceği yönündeki açıklamasını hatırlatan Akbaş, Hükümete seslenerek, "Yeni bir anayasa yazım komisyonu oluşturulması gerekmektedir, Adı Anayasa uzlaşma komisyonu olan fakat içinde statükonun muhafızlarından dolayı ilk gayesi yeni bir anayasada uzlaşmamak olan komisyon derhal feshedilmelidir" dedi.

 

Cemil Çiçek'in partileri yeniden ziyaret etme yönündeki girişimini de eleştiren Akbaş, söz konusu ziyaret girişimiyle ilgili olarak, "Bu işi ne için yapacağını çok merak ettik. Statüko muhafızların görüşlerini değiştirebileceğini mi sanıyor? Bunlar boşa zaman kaybı halkı oyalamaktan başka bir şey değildir. Bu patinajlar hükümetin eksi puanlarını artırmaktan başka hiçbir işe yaramayacaktır" ifadelerini kullandı.

 

Hükümetin kendi hukukçuları ile derhal bir metin hazırlaması ve Anayasa komisyonunda statüko partilerinin ileri sürdüğü hangi görüşler varsa tam tersi yapması gerektiğini vurgulayan Akbaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Irkçılıktan, kişiye özel görüşlere, değişmesi teklif dahi edilemez doğmalara, başörtü yasakçısı laikliğe kadar, eski anayasada statükonun tüm dayatmaları tırpanlanarak, ortaya Yeni Anayasa çıkartılmalı ve bu metin referandumla halka sunulmalıdır.

 

Bu statüko partileri halkla uzlaşmamışken, AKP hükümetinin bunlarla uzlaşarak eski doğmaları, değişmesi teklif dahi edilemeyen çağ dışı kuralları, uzlaşı görüntüsü altında Anayasaya sokmaya hakkı yoktur. Halk bunları isteseydi, şu an statüko partileri iktidarda olurdu. Demek ki, Türkiye'de 90 yılda çok anlayışlar değişti ve artık halk bu çağdışı, faşist, yasakçı kurallarla yönetilmek istemiyor ki, bunu savunanları iktidara getirmedi. Durum böyle iken, hükümetin bunu görmezden gelip, uzlaşı adı altında statüko dayatmacılarının anlayışına yeni anayasada yer vermesi, halkın özgür iradesine ve seçimine yapılan büyük bir saygısızlık olacaktır. Hükümet en kısa zamanda özgürlükçü, yasaklardan arındırılmış, kişisel görüşlerin ve bir ırkın dayatılmadığı, kısıtlamasız inanç, giyim, kuşam özgürlüğünün olduğu Yeni Anayasa metnini hazırlayıp halka sunmalıdır." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir