• DOLAR 32.453
  • EURO 34.489
  • ALTIN 2474.459
  • ...
Oruç ibadeti kişiyle Allah arasındadır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Şanlıurfa Merkez Vaizi İbrahim Öztürk, Ramazan ayının fazileti hakkında bilgi verdi.

Tüm Müslümanların Salı günü on bir ayın sultanı Ramazan ayına kavuşacaklarını söyleyen Öztürk, "Oruç islam'ın beş temel esaslarından biridir. Bu beş temel ayaklardan birisi de ramazan orucudur. Oruç ibadeti imsak zamanından başlayarak yemeden, içmeden, cinsi münasebetten uzak bir vaziyette kişinin gününü geçirmesidir Oruç ibadeti diğer ibadetlerden farklıdır. Yani biraz daha özel , gizli ve samimi bir ibadet olduğunu belirtti. Namazda bir görünüş vardır oturup kalkıyorsun selam veriyorsun rukuya secdeye varıyorsun. Zekâtta parayı fakire veriyorsunuz ama oruçta hiçbir görüntü yok olduğu gibi halisane, gizli ve özel bir ibadettir. Oruç ibadeti kişiyle Allah arasındadır bu nedenle oruç önemli, faziletli bir ibadettir. ' Oruç benim içindir ve mükâfatını da ancak ben veririm' diyor." dedi.

Oruç ayı diğer ibadetleri de en güzel şekilde yerine getiren bir ibadettir
Öztürk Hoca "Ramazan ayı asıl itibariyle üç aydır; ancak Müslümanlar bu oruç ayında bütün ibadetlere yönelirler. Örneğin; Ramazan ayı dışında namaz kılmayan kişiler Ramazanda namaza başlıyorlar bununla beraber birçok hayır hasenat yapmaya çalışır. Böylelikle oruç ayı islam'ın beş temel esasını da harekete geçiren diğer ibadetleri de en güzel şekilde yerine getiren bir ibadettir." dedi.

Ramazan ayında çok önemli bir ibadet de Kur'an okumaktır
Ramazan ayında çok önemli bir ibadetin de Kur'an okumak olduğunu ifade eden Öztürk, "Kur'an Ramazan ayında kadir gecesinde nazil olmuştur. Dolayısıyla Peygamber Efendimiz (s.a.v) ile Cebrail (a.s) ramazan ayında kur'an-ı kerim'i baştan sona tilavet ederek böylelikle bir kur'an tedrisi oluşuyordu. Diyen Öztürk Hoca "Müslümanlar da bu sünneti seniyyeyi yerine getirmek için hafızlar camilerde okuyor cemaat takip ediyor bu şekilde mükabele ederek güzel bir şekilde yerine getiriyorlar. Çocuklar, gençler, yaşlılar, kadınlar, gelinler camilere hücum etmek suretiyle en azından bir hatmi yerine getirmeyi bir adet haline getirmişlerdir." İfadelerini kullandı.

İtikafın önemine dikkat çeken Öztürk şöyle devam etti: "Peygamber Efendimiz (s.a.v) ramazan ayının son on gününü kadir gecesini bulmak üzere on gününü camiye ayırıyordu. Camiden çıkmıyor, camide yatıp kalkıyor, camide yiyip içiyor, camide ibadetini yapıyordu. Böylelikle ramazan ayındaki bin aydan daha hayırlı olduğu söylenen kadir gecesini bulmaya gayret sarf ediyordu. Diyerek itikâf ibadetinin önemini anlatan öztürk hoca " Oruca başlayan kardeşlerimiz birincisi niyetsiz oruç tutmasınlar. Çünkü oruç bir ibadettir bu nedenle niyet ederek başlamak gerekir. Ama kişi niyet etmeyip sahura kalkarsa sahur da bir niyettir kişinin kalbinden geçirmesi de bir niyettir. Her günün orucu ayrı bir niyet gerektirir."

Son olarak oruç tutanlara uyarıda bulunan Öztürk Hoca "Kimi insanlar sahur yemeğine kalkmıyorlar öncelikle sahur bir sünneti seniyyedir ve Müslümanlarla Hıristiyanlar arasındaki en belirgin alamettir. Bu nedenle sahur yemeğine dikkat etmek ve erken yememek için en geç vaktinde yemek lazımdır. Sahura kalkmanın bir faydası da kişi kalkıp teheccüt namazı kılma fırsatı olacaktır. Aynı zamanda kişi iftar vakti girdiğinde hemen orucunu açmalı ve ertelememelidir". dedi.(Mehmet Demir- M. Emin Polat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir