• DOLAR 32.602
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2497.616
  • ...
`Mısır halkı darbeyi püskürtecektir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Serhad FM`de yayınlanan `Hafta Ertesi` programında bu hafta, Mısır`da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`ye yapılan askeri darbe konuşuldu.
 
Sunuculuğunu Van Olay Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Özkan`ın yaptığı programa stüdyo konuğu olarak katılan Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanı Avukat Rasim Sayğın ve Gazeteci-Yazar Abdulhelim Almalı, Mısır`daki darbenin batılı güçler tarafından yapıldığına dikkat çekerek, Mısır halkının bu oyunu bozacağını ifade etti.
 
Programda ilk olarak sözü alan avukat Rasim Sayğın, Suriye`de yaşananların Mısır için ciddi bir örneklik teşkil ettiğini söyledi.
 
`Suriye`de neden çözüm olmuyor?` sorusunun en güzel karşılığını bugün Mısır`da yapılan darbede bulabileceğimizi dile getiren Sayğın, "Eğer Suriye`de işler akışına bırakılsaydı bugün aynen ihvan benzeri bir yönetim başa gelecekti. Ve bugün Suriye`de İslami temellere dayalı bir yönetim başa gelecekti. Ve muhakkak ki bu yönetim Amerika`yı ve İsrail`i ciddi olarak tehdit edecekti. Fakat bunu istemedikleri için ısrarla kendilerine uyacak, kendi politikalarını bölgede uygulayacak bir yönetim istediklerinden dolayıdır ki bugün Suriye`de bir çözüme kavuşmuş değiliz. Mısır`da bunu kontrol edemediler. Mısır`da halk gerçekten takdir edilecek bir mücadele verdi. Na Mübarek denilen şahıs devrildi ve orada seçimle halkın iradesinin tecellisi olan bir hükümet başa geldi. Ve en başta Gazze`de kapalı olan kapıların kapanmasından kaynaklı ambargoya karşı bir duyarlılık gösterildi ve kapılar açıldı" dedi.
 
"Mısır halkı darbeyi geri püskürtecektir"
Batılı devletlerin darbenin alt zeminini hazırlamak için çaba sarf ettiklerini ve güçlenen İhvan-ı Müslimin Cemaati karşısında darbeyi aceleye getirdiklerini ifade eden Sayğın, "Biz inanıyoruz ki Mısır halkı, İhvan ve orada bir hata dahi yapmış olan partiler ve alimler bu noktada yanlışlarını görecekler ve bu darbeyi geri püskürtecekler. Fakat ilk olarak bizim batı ülkelerine karşı bir tavır takınmamız gerekiyor. Özellikle Türkiye, İran ve diğer bölge Müslümanlarının bir araya gelip en başta ve acilen Mısır`da oluşan bu darbe yönetimini tanımadıklarını ve tanımayacaklarını ilan etmeleri lazım" ifadelerini kullandı.
 
Darbenin yapıldığı ilk saatlerde Suudi Arabistan, Suriye, Ürdün gibi ülkelerin darbeyi alkışlar tarzda yaptığı açıklamaları kınayan Sayğın, bunun Müslümanlara yakışır bir durum olmadığını kaydetti.
 
Türkiye`nin darbe sonrası yaptığı ilk açıklamaları destekledikleri söyleyen Sayğın; ancak hükümetin bu konuda daha ciddi bir adım atması gerektiğini ve darbe yönetimini tanımadıklarını ilan etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 
"El- Ezher alimlerinin fetvası çok garip!"
Ardından söz alan Abdulhelim Almalı ise darbe sonrası El- Ezher âlimlerinin yaptıkları açıklamalara değindi. Almalı, "Benim en garibime giden konu, El Ezher âlimlerinin verdiği fetva. Biz bunu nereye koyacağız.? Efendim neymiş? `En az zayiatı daha fazla olan bir zayiata feda etmeyelim.` Peki, Amerika`nın, batının güdümüne girmek bir Müslüman için ne kadar doğru olabilir? Ne kadar rahmani olabilir bu? Savunma Bakanı Sisi Amerika`nın batının, Avrupa`nın onayını almamış olsaydı, mazlum-gariban Mısır halkının sermayesini, alın terini, gözyaşını onlara peşkeş çekmemiş olsaydı onlar buna onay verirler miydi?" diye sordu.
 
"Selefilerin tavrını anlamakta güçlük çekiyoruz"
Selefilerin de tavrını eleştiren Almalı, "Selefilerin tavrını anlamakta güçlük çekiyoruz biz Müslümanlar. Oysa selefi anlayışı Peygamber, Sahabi ile bu dönemki Müslümanlar arasında hiçbir seküler oluşuma yer vermeyen bir düşünce. Mezhepleri bile kabul etmeyen bir düşünce. Direk, Allah ve Resulü`nü muhatap alan bir grup ne oluyor da bugün Müslümanların başa getirdiği alim bir adama, Müslüman bir devlet başkanına karşı darbecilerden yana oluyorlar? Darbeden hemen 10-15 dakika sonra Suud Krallığı arıyor adamı tebrik ediyor. Sevinç çığlıkları atıyor. Niye? Çünkü İhvan`ın Mısır`da güçlü olması demek Ortadoğu`da İhvan`ın güçlenip batı emperyalizmini, başta İsrail olmak üzere hepsini bölgeden silip süpürmesi demektir. Dikta rejimlerin devrilmesi demektir" şeklinde konuştu. (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir