• DOLAR 32.496
  • EURO 34.765
  • ALTIN 2480.61
  • ...
Eski Van'ın ilk sokağı ortaya çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van Valisi Münir Karaloğlu, tarihi Van Kalesi'nin güneyindeki eski Van şehrindeki kazı çalışmalarını yerinde inceledi.


İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında jeoradar ve elektromanyetik yöntemle ortaya çıkartılan sokağı ve çalışmalarına verilen işçiliği de büyük beğeni topluyor.


Eski Van şehrinde yapılan kazı çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Karaloğlu, buradaki hedeflerinin Eski Van şehrine ait sokağı ortaya çıkarmak olduğunu söyledi.


Karaloğlu, "Şu anda o yönde çalışmalar yapılıyor. Kayaçelebi'den Çifte Hamam'a, oradan Ulu Cami'ye, Kızıl Minareli Cami'ye bir sokağı açmak istiyoruz. Buradaki yapı standını da tanımak istiyoruz. Dükkânlar hangi nitelikteydi, hangi vasıftaydı, bu kazıyla o da ortaya çıkacaktır. Şu anda güzel bir çalışma var, ben arkadaşlara teşekkür ediyorum" dedi.


"Eski Van şehrini yaşanabilir bir mekâna dönüştürmek istiyoruz"
En azından kendilerine biraz daha destek verip Çifte Hamam'a kadar olan Ulu Cami'ye kadar olan bu sokak açmak istediklerini belirten Vali Karaloğlu, "Daha sonra çevredeki dükkanların röleve ve restorasyon projeleri ortaya çıksın. Hep söylüyoruz, biz eski Van şehrini sürekli yaşanabilir bir mekâna dönüştürmek istiyoruz. Bu çalışmalar yapılmadan maalesef onları yapamıyoruz. Arkeolojik sit alanı bu kazıları yapmadan üzerine yeni bina yapma şansızımız yok. O yüzden bu kazıları önemsiyoruz. Güzelde bir sokak ortaya çıktı. Sokak yapısıyla kaldırımlarıyla bugünkü sokaklarımızdan daha düzenli bir sokak çıktı. İnşallah bunun devamını camilere kadar sürdüreceğiz" diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir