• DOLAR 32.339
  • EURO 35.132
  • ALTIN 2308.229
  • ...
Vanlı siyasiler Lice olaylarını değerlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Lice'de ve İstanbul Taksim Gezi Park'ında yaşanan olaylarla Türkiye'nin önünün kesilmek istendiğini belirten Vanlı siyasiler, yaşanan olayların çözüm sürecini zedelemek ve süreci akamete uğratmak için yapılan provakatif eylemler olduğunu kaydetti.

 

Sorularımızı yanıtlayan Ak Parti Van Başkan Vekili Abdulhekim Karabıyık, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İl Eş Başkanı Musa İtah, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Cemal Şen ve olayla ilgili yazılı bir açıklama yapan Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Van İl Başkanı Rasim Sayğın, Lice olaylarının da gezi parkı olayları gibi farklı amaçlar taşıdığını ve devam eden barış sürecini sabote etmeye yönelik olduğuna dikkat çekti.

 

Ak Parti: Amaç süreci baltalamaktır

Bölgede 36-40 yıldır devam eden acıların sonlandırılmasına yönelik olarak başlatılan çözüm sürecine darbe vurmak amacı taşıdığını belirten Ak Parti Van Başkan Vekili Abdulhekim Karabıyık, "Bölgemizde 17 bin faili meçhul olayı yaşanmıştı. Böyle bir gerçek var. Lice olaylarına gelince süreci kesinlikle baltalayacağı bir defa mümkün değil. Ancak süreci sabote eder yavaşlatır. Dolayısıyla aynı şekilde bu oyunların küçüğü Lice'de oynanmak isteniyor. Bu sefer gezi olaylarında muvaffak olmayınca acaba Lice'de bu çözüm sürecini sekteye uğratabilmek için bir takım kötü niyetli unsurların devreye girdiğini görüyoruz." dedi.

 

Karakol yapımlarının Doğu ve Güneydoğu'nun bütün sınırlarında yıllar önce başlatılan bir proje olduğunu aktaran Karabıyık, bunun çözüm süreci kapsamında yapılan bir çalışma olmadığını söyledi.

 

Son süreçteki korucu alımlarına da değinen Karabıyık, bunların şehit ve gazi yakınlarına verilen kadrolar olduğunu belirterek, korucu alımlarını da tasvip etmediklerini söyledi.

 

Koruculuk sistemini kürtleri birbirine vurdurmak projesi olarak niteleyen Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İl Eş Başkanı Musa İtah, "Koruculuk sisteminin lağvedilmesi yani ortadan kaldırılması gerekiyor. Dağa çıkma olayına gelince bunun net bir rakamla ortaya koymak mümkün değil. Askeri şube değil ki A parti milletvekili böyle bir sayı ortaya koysun.

 

BDP: Lice olayları çözüm sürecini sıkıntıya sokmuştur

Lice olaylarının çözüm sürecini sıkıntıya sokacak bir gelişme olduğunun da altını çizen BDP İl Başkanı İtah, "Hükümetten gerekli hassasiyeti göstermesi ve süreci ilerletmesi gerektiğini belirterek, "Hükümet gerekli adımları atarsa tıkanma noktasına gelen sürecin önü yeniden açılır" şeklinde konuştu.

 

Bir taraftan barıştan ve helalleşmeden bahsedildiğini diğer taraftan da bir savaş hazırlığı yapıldığını iddia eden İtah, PKK'nin herhangi bir savaş hazırlığının olmadığını öne sürdü.

 

CHP: Süreç hep zamana havale edildi

Yapılan karakollara karşı yapılan yürüyüşleri doğal gördüklerini aktaran, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Cemal Şen, "Başbakan ve Akp Hükümeti 6 ay önce başlattıkları adını çözüm süreci olarak koydukları bu sürecin sağlıklı bir noktaya taşınması noktasında hep zamana havale edildi. Ama bu sorunun çözümü noktasında samimi olmayan Sayın Başbakan ve Akp iktidarıdır. Kürt halkı ve Türk halkı kardeşçe bu coğrafya da bu toprak parçası üzerinde yıllarca birlikte yaşamıştır. Gerek BDP'nin diğer tüm siyasal kesimlerin özellikle barış noktasındaki tavırlarını sürdürmesini istiyoruz. Bu barışı yapacak olan iki halktır." diye konuştu.

 

HÜDA-PAR: Halkımızı tarafların art niyetlerine alet olmamaya davet ediyoruz

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Hür Dava Partisi Van İl Başkanı Rasim Sayğın yaşananları olayları hatırlatarak, "Diyarbakır'ın Lice ilçesinin Kayacık köyünde karakola ek bina yapımını protesto eden gruba yönelik jandarmanın açtığı ateş sonucu bir kişi öldü ve gruptakilerden bazıları yaralandı. Halkı protesto amaçlı olarak ileri süren PKK içinden unsurların da halka kurşun sıkan ordu içinden askerlerin de yaptıkları barış sürecine yönelik sabotedir. Süreci kaosa dönüştürmektir. BDP yetkililerinin son günlerde yaptığı açıklamalar bu olayın habercisiydi" dedi.

 

Devlet ile PKK'nin yıllardır verdikleri kirli savaşı halk üzerinden devam ettirdiklerini aktaran, Sayğın, "Devlet Kürtler'in haklarını hiçbir şarta bağlamadan vermeli, PKK de silahlı elemanlarını çektiği savaş cephesine halkı sürmemelidir. Başta siyasiler olmak üzere bütün halk bu yaşanan olaylara sağduyulu yaklaşmalı ve halkı provoke eden bu türden yaklaşımlardan uzak durulmalıdır. Taraflar bir taraftan provokasyondan uzak durulması gerektiği yönünde çağrılar yaparken, diğer taraftan provokasyona zemin oluşturacak adımlar atıyor ve girişimlerde bulunuyorlar. Halkımızı tarafların art niyetlerine alet olmamaya ve bu tür provokatif ortamlardan uzak durmaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verdi. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir