• DOLAR 32.354
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2322.886
  • ...
Sıcaklar bunaltıyor uzmanlar uyarıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Güneş çarpması ve güneş çarpmasına karşı alınacak önlemler hakkında açıklamalarda bulunan Tatvan Devlet Hastanesi Başhekimi dâhiliyeci uzman Dr. Mustafa İkizek, güneş çarpmasının yaz aylarında sıkça görülen hastalıklardan biri olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu.
Zamanında önlem alınmasa ölüm vakalarıyla sonuçlanır

Sıcaklık çarpmasının tüm insanlarda aynı etkiyi yapmadığını ifade eden İkizek, "Sıcaklık çarpması durumunda vücudun ısı ayar sistemi bozularak, aşırı su kaybı meydana gelir. Sıcaklı çarpması durumunda kişilerde yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü, bitkinlik, aşırı yorgunluk, kusma, ishal, havale, huzursuzluk ve bilinç bulanıklığı gibi belirtiler oluşur. Zamanında sıcak çarpmasına önlem alınarak müdahale edilmezse ölüm vakalarıyla sonuçlanabilir" dedi.

 

Sıcak havalarda alkol ve sigara kullanılmamalı
Dâhiliye uzmanı İkizek, sıcaklardan korunmak için alınması gereken tedbirleri şöyle açıkladı: "Öğle güneş ışınlarının tam tepeye geldiği ve sıcaklığın yükseldiği saatlerde güneş altında ve yeterli hava akımlarının olmadığı kapalı alanlarda fazla kalınmamalı, mümkünse hiç kalınmamalıdır. Kapalı olan ev, iş yerleri ve kullanılan meskenler devamlı havalandırılmalıdır. Aşırı sıcakların olduğu ve insanların kullanması zaruri olduğu kapalı alanlarda klimalar kullanılmalıdır. Aşırı sıcak havalarda alkol ve sigara kullanımından uzak durulmalıdır.

 

Bol sıvı içecekler kullanılmalı
Aşırı yemekten ve yağlı yemeklerden uzak durularak, bolca sıvı içecekler tüketilmelidir. Sıcaklı havalarda sadece su tüketilmemeli bunun yanında vücut dengesinin sağlanması için tuzlu ayran ve soda gibi, minarelerde tüketilmelidir. Özelikle kalp ve yüksek tansiyonlu hastaların bu havalarda çok dikkatli olmaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

 

Acilen hastaneye yetiştirilmeye çalışılmalı
Dr ikizek, sıcak çarpması belirtilerinin baş gösterdiği hastalara yapılacak ilk müdahale hakkında şu bilgileri verdi: "Sıcak çarpması belirtisi olan hasta ilk önce sıcak ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Hasta rahat edeceği bir pozisyona getirilerek yatırılmalı veya oturtulmalıdır. Hastanın yükselen tansiyonu düşürülmeye çalışılmalı ve hastanın ateşinin düşürülmesi içinde üzerinde elbiseler çıkarılmalıdır. Bunlar yapılırken aynı zamanda vakit kaybetmeden 112 acil servis çağırılarak en yakın hastaneye götürülmeye çalışılmalıdır" şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir