• DOLAR 32.33
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2297.202
  • ...
Gazze de Mısır`ı Endişeyle Takip Ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZZE - Mısır`da ordunun yönetime el koyması Gazze halkında tedirginliğe yol açtı.

Halk, Mısır`da yaşanan gelişmelerden dolayı uzun yıllardır karadan, denizden ve havadan İsrail ablukası altındaki Gazze`nin dış dünyaya açılan tek sınır kapısının kapanacağı endişesi taşıyor.

Mısır`da yaşanan gelişmeler doğrultusunda Gazze sokaklarının nabzını yoklayan AA muhabirine konuşan Muhammed Ebu Seman, Mısır`da güvenlik ve siyaset alanlarında zafiyet yaşanmasının Gazze`ye olumsuz yansıyacağını düşündüğünü söyledi.

Ebu Selman, "Her şeye rağmen Mısır halkına, Filistinlilerin açlık çekmesine izin vermeyecekleri konusunda güveniyorum" diye konuştu.

"Gazze`de insani kriz yaşanır"

Öğretmen Yusuf Ebu Adi, Mısır`da yaşanan kriz nedeniyle Gazze-Mısır arasındaki tünellerin uzun süre kapalı tutulacağını tahmin ettiğini, bu durumun devam etmesi halinde ise Gazze`nin dış dünyaya açılan tek kapısı ve ithalatının ana kaynağı olan Refah Sınır Kapısı`nın dahi kapatılabileceğini öne sürdü.

Ebu Adi, "Refah Sınır Kapısı`nın kapatılması durumunda 2007 yılından beri havadan, karadan ve denizden İsrail ablukası altında olan Gazze`de insani kriz yaşanır" dedi.

Konfeksiyon mağazası sahibi Arif el-Daa, Gazze Şeridi`nin yakında boğucu abluka altında kalacağını, tüneller ve Refah Sınır Kapısı kapanacağı için de yakıt, inşaat malzemesi ve gıda gibi temel yaşam maddelerinde kıtlık yaşanacağını savundu.

Devlet memuru Salah el-Afifi, Gazze-Mısır arasındaki tünellerin kapalı kalması halinde Gazze`nin tamamen kuşatma altında olacağına dikkati çekti.

Gazze Şeridi`ndeki Hamas yönetimi Mısır`ın içişlerine müdahil olmadığını belirtmiş ve Mısır`da askerin yönetime el koymasına ilişkin yorum yapmayı reddetmişti.

Sınır ve Tüneller Kurumu kaynaklarından yapılan açıklamada, 29 Haziran`dan itibaren tünellerdeki faaliyetlerin tamamen durduğu bilgisi verilmişti.

Gazze`de 2006 yılında Hamas`ın seçimleri kazanmasının ardından uygulanan İsrail ablukası ve Refah Sınır Kapısı`nın Mısır`daki Hüsnü Mübarek rejimi tarafından kapatılması nedeniyle Filistinliler, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için tünellere yönelmişti.

Gazze -Mısır sınırında, binin üzerinde tünel bulunduğu tahmin edilirken, bu tünellerden, başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadarGazze halkının ihtiyacı olan birçok malzemenin yanı sıra akaryakıtın da geçirildiği biliniyor.

Mısır Ordusu Filistin Sınırı Boyunca Güvenlik Tedbirlerini Artırdı

Mısır Ordusu`nun Filistin sınırındaki güvenlik tedbirlerini artırdığı ve sınıra ek kuvvet ve tank gönderdiği bildirildi.

Görgü tanıkları, Mısır Ordusu`nun 14 kilometrelik Filistin-Mısır sınırı boyunca güvenlik tedbirlerini artırarak bölgeye ek kuvvet ve tank gönderdiğini, bölgedeki birçok binanın tepesinde otomatik silahlarla donanmış askerlerin görüldüğünü söyledi.

Mısır Ordusu`yla birlikte sınırın diğer yanında Filistin güvenlik güçlerinin de sınır boyunca güvenlik tedbirlerini artırdığı bildirildi.

Mısır güvenlik güçleri, Gazze Şeridi`ne ticaret malları ve yakıt naklinde kullanılan tünelleri daha önce kapatmıştı. Filistinli kaynaklar, Mısır Ordusu`nun Gazze Şeridi – Mısır sınırındaki tünelleri yıkmaya başladığını ifade etti.

Filistin Enformasyon Merkezi`nin edindiği bilgiye göre, Mısır Ordusu`na ait tanklar ve zırhlı araçlar sınır boyunca mevzilenirken, Mısır`daki son gelişmeler nedeniyle birkaç gündür kapalı olan tünelleri yıkma operasyonu başlatıldı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir