• DOLAR 32.414
  • EURO 35.705
  • ALTIN 2324.93
  • ...
Şehid Şeyh Said ve Arkadaşları Minnetle Anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber / Haber Merkezi

88 Yıl önce cumhuriyet rejimi tarafından katledilen Şeyh Said hazretleri ve 47 arkadaşı, düzenlenen kitlesel basın açıklamalarıyla anıldı. Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi tarafından Batıkent Meydanı’nda “Şeyh Said’ten Roboski’ye Rejim Tarafından Katledilen Mazlumları Anma Programı” adlı kitlesel basın açıklaması düzenlendi. Aşırı sıcak havaya rağmen yoğun katılımla gerçekleşen program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Program, Ömer Çelik Hoca’nın okuduğu basın açıklamasıyla devam etti.

EN BÜYÜK ZULÜMLER KÜRDİSTAN’DA GERÇEKLEŞTİ

Cumhuriyetin kuruluş yıllarından günümüze kadar vahşice katledilen başta Şehid Şeyh Said hazretleri olmak üzere yüz binlerce mazlumu bir kez daha rahmetle anmak için meydanda toplandıklarını açıklayan Çelik, “Bilindiği üzere cumhuriyetin kuruluş yıllarında devrim adı altında batılılaşma çabaları rejim tarafından Türkiye’nin dört bir tarafında baskı ve şiddetle gerçekleşmiştir. Ancak hiç şüphesiz bu baskı ve şiddetin en fazla görüldüğü yer Kürdistan olmuştur” dedi.

İSLAM ADINA NE VARSA HEPSİNİ SİLMEK İSTEDİLER
Türkiye Cumhuriyeti kurucularının hedeflerinin İslam adına ne varsa yok etmek olduğunu belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir Yahudi’nin fikir babalığını yaptığı Türk Milliyetçiliği fikrine sahip oldukları sonradan anlaşılan Türkiye Cumhuriyeti kurucuları, Abdullah Cevdet gibi ateistlerin fikirleriyle devleti kurar kurmaz kendine bir hedef belirledi. Hedef şuydu: İslam adına ne varsa silmek ve sınırları içerisinde yaşayan herkesi laikleştirmek ve Türkleştirmek. Bu hedefe ulaşmak için de devletin tüm kaynakları seferber edildi.”

DEVLET 15 BİN KİŞİYİ KATLETTİ
Şeyh Said hazretlerinin Peygamber(SAV)’in varisleri olan âlimlerin yolundan giderek devrin tağutî rejimine karşı büyük bir kıyam başlattığını anlatan Çelik, “Bu haklı kıyamın çok kanlı bir şekilde bastırılmasının ertesinde Türkiye Cumhuriyeti bir daha bu tür kıyamlarla karşılaşmamak adına gerçekleştirdiği idari ve askeri tedbirlerle Kürdistan’ı adeta yakıp yıktı. 206 köy yıkılmış, 8 bin758 ev yakılmış, 15 bin 206 kişi öldürülmüş ve yarım milyon insan sürgün edilmiştir” dedi. Basın açıklaması, yapılan toplu duaların ardından sona erdi.

Şeyh Said hazretleri ve 47 arkadaşının idam edilmelerinin yıldönümünde basın açıklaması yapan Hani İrşad-Der Başkanı Muzaffer Karavil de baskı ve şiddetin en fazla Kürdistan’da yaşandığına dikkat çekti.

“MUHAKKAK ÖLÜMÜM ALLAH VE İSLAM İÇİNDİR”
Mustazaflar Cemiyeti Van Şubesi, Şeyh Said ve 47 yareninin şehit edilişinin yıl dönümünde yaptığı basın açıklamasıyla yaşanan bu zulmü telin etti. Ellerinde, “Değersiz Dallarda beni asmanıza pervam yoktur”, “Muhakkak ölümüm Allah ve İslam İçindir”, “Âlimin kanı İslam’ın şanı”, “Şehitler yolumuzun aydınlığıdır”, “Şeyh Said Kıyamı onurumuzdur” gibi dövizlerle cami avlusunda toplanan halk, hep bir ağızdan zalimlere lanet yağdırdı.

BATI KANUNLARI MÜSLÜMAN TOPLUMA DAYATILDI
Basın açıklamasını Levent Dalgın okudu. Kurulan yeni devletle beraber oluşturulan 1921 yeni anayasasında “Devletin dini İslam’dır” “Meclisin temel görevi şer’i kuralları uygulamaktır” gibi maddeleri anımsatan Dalgın, “İnsanlar bu amaçla yöneticilere yetki vermiştir. Ancak kurulan hükümet ilk fırsatta halkın iradesini ters yüz etmiş ve ‘ulus devlet’ anlayışıyla İslami ve insani değerlere karşı savaş başlatılmıştır. Camiler kapatılmasın diye savaşıldı ama o zamanın hükümeti camileri kapattı. Kur’an susmasın diye savaşmıştık. Kur’an’ın önüne engeller konuldu. Ezan susmasın diye savaşmıştık, Ezanlar Türkçeleştirildi, sesleri kısıldı. Ecnebilerin hukuku uygulanmasın diye savaşmıştık. Avrupa’dan İslam’a aykırı kanunlar olduğu gibi alındı ve dayatıldı” dedi.

DEVLET ÖZÜR DİLEYİP İADE-İ İTİBARDA BULUNSUN
Dalgın, basın açıklamasının son bölümünde şu ifadelere yer verdi: “Toplumsal barışın sağlanabilmesi için devlet, tek parti diktasının ve İstiklal Mahkemelerinin yaptığı kıyım ve katliamlar için halktan özür dilemelidir. Müslüman Kürt halkı nezdinde saygınlığı olan Şeyh Said ve arkadaşlarının hain ve isyancı olarak tanıtılmasından vazgeçilmeli, saygınlıkları korunmalı, itibarları iade edilmelidir. Şeyh Said ve Üstad Bediüzzaman’ın mezarları bulunup Müslüman halkımıza iade edilmelidir. Şahadetlerinin yıldönümünde aziz şehidimiz Şeyh Said ve arkadaşlarını ve Said-i Nursi hazretlerini bir kez daha minnetle anarken onların kutlu mirasına sahip çıktığımızı; zulmün, ırkçılığın, zorbalığın her çeşidi tamamen ortadan kalkıncaya dek şehitlerimizin kaldırdığı özgürlük ve adalet bayrağını en yükseklerde dalgalandıracağımızı ilan ediyoruz.”

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir