• DOLAR 32.594
  • EURO 34.806
  • ALTIN 2509.876
  • ...
Konya'nın Dijital Altyapısı tamamlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA - Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya'da kurduğu fiber optik haberleşme altyapısıyla dijital şehircilik hizmetlerini gerçekleştiriyor. Türkiye'de ilk kez TÜBİTAK işbirliğiyle fiberoptik kabloların altyapısı ve paylaşımını gerçekleştiren Konya Büyükşehir Belediyesi, MOBESE ile Türkiye'de ilk defa Konya'da kurulan TEDES'in fiber optik haberleşme altyapısını hazırladı.

Şehir merkezinde 36 kilometrelik bölümü Türkiye'de ilk kez TÜBİTAK işbirliğiyle olmak üzere toplam 90 kilometre uzunluğunda fiber optik altyapıyı tamamlandığı ve böylece dijital şehircilik hizmetlerini ışık hızında gerçekleştirdiklerini dile getirildi.

 

Şehrin güvenliği açısından son derece önemli olan Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu'nun (MOBESE) İl Emniyet Müdürlüğü tarafından bu altyapı kullanılarak hizmete sunulduğunu hatırlatan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye'de ilk defa Konya'da kurulan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi'nde (TEDES) de hız koridorlarının Büyükşehir Belediyesi fiber optik haberleşme altyapısıyla ışık hızında çalıştığını vurguladı. Akyürek, koridor radar sistemi ile trafiğin kontrol altına alındığını, yeni ve yönetilebilir ağ cihazlarıyla kesintisiz hizmet sağlandığını belirtti.

 

TEDES ve MOBESE projelerinde sadece haberleşme ağının değil; direkler, saha dolapları, kazı gibi tüm çalışmaların da Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığını belirten Akyürek, şehirdeki dijital altyapının sağlanmasındaki öncü rolünü sürdürdüklerini söyledi.

Yine fiber optik altyapı kullanılarak Türkiye'de ilk kez önemli kavşaklarda oluşan trafik yoğunluğunu azaltmak için Merkezi Trafik İşletim Sistemi uygulamasını başlattıklarını hatırlatan Akyürek, böylece kavşaklara kurulan kameraların trafik ışıklarını tamamen araç yoğunluğuna göre yönettiğini ifade etti. (İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir