• DOLAR 32.423
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2327.911
  • ...
 Fransda`da Sarkozy`ye ağır darbe
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarklozy, Fransız Anayasa Konseyi üyeliğinden istifa etti. İstifa kararının, Anayasa Konseyi`nin, Sarkozy`nin 2012 cumhurbaşkanlığı seçimi harcamalarını onaylamamasından kaynaklandığı bildiriliyor.

Anayasa Konseyi dün açıkladığı bir kararda, Sarkozy`nin seçim kampanyası çerçevesindeki harcamalarının yasaların öngördüğü üst sınırı yüzde 2,1 oranında aştığını belirtmiş ve bu nedenle Sarkozy`nin şu anda ana muhalefette olan Halk Hareketi Birliği (UMP) partisinin devletten yaklaşık 11 milyon Euro`luk kampanya masrafı iadesi talebinde bulunamayacağına hükmetmişti. Anayasa Konseyi, Sarkozy`nin avans olarak devletten aldığı 153 bin Euro`yu Hazine`ye iade etmesini de kararlaştırdı.

Fransa`nın seçim kampanyaları ve siyasilerin finansmanını denetleyen ulusal komisyonu, geçen yıl Aralık ayında Sarkozy`nin seçim kampanyası resmen başlamadan önce cumhurbaşkanı sıfatıyla "devletin imkanlarını kullanıp kampanya yürüttüğü" sonucuna varmıştı.

Ulusal komisyon, Sarkozy`nin kampanya başlamadan önce devletin imkanlarıyla en az sekiz seçim mitingi düzenlediğini belirtmiş ve bu mitingler için Sarkozy`nin yaptığı harcamaların seçim masrafı olarak gösterilmediğini belirtmişti. Sarkozy, üyesi olduğu Anayasa Konseyi`ne başvurarak bu karara itiraz etmişti.

Fransa`da cumhurbaşkanlığı görevi sona eren siyasiler otomatik olarak Anayasa Konseyi üyesi oluyor.

Kaynak: NTV

Bu haberler de ilginizi çekebilir