• DOLAR 32.596
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2508.413
  • ...
`Sivil yönetime karşı darbe kabul edilemez`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR-Mısır`da yapılan batı destekli askeri darbeye karşı bir açıklama da, Diyarbakır Eğitim Bir- Sen Şubesinden geldi. Eğitim Bir Sen yaptığı basın açıklamada, halkın tercihine ve iradesine yönelik darbeler kınanarak, darbelerin kabul edilemez olduğu vurgusu yapıldı.
 
Eğitim Bir Sen Şubesi adına basın yazılı basın açıklamasını yapan Yunus Memiş, Mısır ordusu tarafından yapılan darbenin, Mısır halkının iradesini hedef aldığını belirterek, "Bu darbe apaçık bir zorbalık; halka ve iradesine yönelik saygısızlıktır. Mısır halkının geleceğine yönelik küresel nitelikteki bildik kirli oyunların bir parçasıdır. Demokrasiyi, hukuku, insan onurunu hiçe sayan faşist, antidemokratik bu darbe, Mısır sivil yönetiminin Filistin halkına nefes aldırmasına yönelik tavrına tahammülsüzlüğün ve Filistinlilerin geleceğine de ipotek koyma çabalarının ürünüdür" dedi.
 
Demokrasilerde, ne çoğunluğun azınlığa ne de azınlığın çoğunluğa tahakkümü olmaz, olamaz. diyen Diyarbakır Eğitim Bir- Sen Şubesi Başkanı Memiş, " Mısır`da yapılan darbeyle, çoğunluğun azınlığa ram olması istenmektedir. Mısır`ı iç çatışmalara sürükleme riski içeren ve halkın özgür iradesine yönelik bu faşist girişim, sadece Mısır`ın değil, bölgenin de dengelerinin bozulmasına kapı aralayacak sonuçlara gebedir. Bu nedenle, halk tarafından göreve getirilen Mısır`ın sivil yönetiminin görevine devam etmesini sağlayacak bölgesel ve küresel nitelikteki bütün baskı araçları devreye sokulmalı ve darbe en kısa sürede sona erdirilmelidir" şeklinde konuştu.
 
Memiş, darbecilere karşı tavır ortaya koymayan ve darbeyi kesin bir dille kınamaktan özenle kaçınan BM, AB ve ABD`nin tutumlarıyla, çifte standartlarını bir kez daha sergilediğine dikkat çeken Memiş, "Suriye`de kendi halkının kanını dökmeyi meziyet sayan Esed`e demokrasi ve seçim çağrısı yapanların, Mısır`da demokratik bir süreçte halkın desteğini alarak göreve gelen Cumhurbaşkanı Mursi`ye karşı yapılan darbeye ve anayasanın askıya alınması yönündeki açıklamalara sessiz kalması, bölgede demokrasinin hâkim olması temennilerine ilişkin beyanların samimiyetini sorgulamayı gerektiriyor. Eğitim-Bir-Sen olarak, uluslararası platformları ve demokratik ülkeleri darbecilere karşı tutum almaya, Mısır halkının kendi özgür iradesiyle göreve getirdiği sivil yönetime destek vermeye çağırıyoruz.
 
Demokrasilerde, seçimle gelen seçimle gider. Demokrasiye dair bu en yalın gerçek ışığında, Mısır`da ordu, anayasanın askıya alınmasına ilişkin beyanını geri çekmeli, sivil yönetim ve Mısır halkı üzerinde vesayet oluşturma çabalarından vazgeçmeli, Mısır halkının özgür iradesine saygı duymalı, bir ülkenin silahlı kuvvetlerinin görevinin ülkeyi dış tehditlere karşı korumak olduğu idrakiyle kışlasına çekilmelidir" ifadelerine yer verdi.
 
Memiş açıklamasının sonunda, Mısır`da halkın iradesine ve sivil yönetime yönelik darbeyi ve darbecileri lanetlediklerini söyleyerek, " Herkesi Mısır halkının, iradesine sahip çıkmaya, demokrasiyi önceleyen ülkeleri de Mısır`ın sivil yönetimine destek vermeye çağırıyoruz" şeklinde açıklamalarda bulundu. (İlyas Yavuz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir