• DOLAR 32.545
  • EURO 34.952
  • ALTIN 2430.872
  • ...
Mavi Kod Ekibi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Ülke genelinde Hizmet Kalite Standartları ve ilgili yönetmelikler kapsamında başlatılmış olan mavi kod, uygulaması nedeniyle Dicle Üniversitesi Hastaneleri'nde de Mavi Kod Birimi kuruldu. Birim bünyesinde oluşturulan ekipler ile hasta, hasta yakını ve hastane personeline hizmet veriliyor.


Birim sorumlusu Medine Çiçek Girgin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bir doktor, bir anestezi teknikeri ve bir hemşireden oluşan 4 ayrı mavi kod ekibi ile 7/24 çağrı sistemi aracılığı ile ihtiyaç duyulan noktalara 3 dakikanın altındaki sürelerde ulaşmakta ve gerekli tıbbi müdahaleyi sağlamaktadırlar. Mavi kod yönetimini sağlamak amacı ile Mavi Kod Birimi kurulan hastanemizde Tıbbi Hizmetlerden Doç. Dr. Sadullah Girgin, İdari Hizmetlerden T. Göksel Mercanoğlu, Hemşirelik Hizmetlerinden, Mürşide Belgin Nacitarhan ve Birim sorumlusu Medine Çiçek Girgin ile sistemin etkin ve verimli çalışması için gerekli çalışmalar yapılmaktadır" dedi.


Mavi Kod Sistemi nasıl başlatılır
Birim sorumlusu Medine Çiçek Girgin, Mavi Kod sisteminin başlatılmasını şöyle açıkladı; "Mavi kod sisteminin başlatılabilmesi için; en yakın sabit telefondan 2222 numaralı mavi kod numarası aranarak, aramanın yapıldığı telefon numarası tuşlanır ve telefon kapatılır. Mavi kod ekiplerinde bulunan çağrı cihazlarına giden ileti ile ekipler en hızlı şekilde olay yerine ulaşarak müdahaleyi gerçekleştirirler."


Mavi kod uygulamasının en iyi şekilde hizmet vermesini sağlamak amacıyla birçok faaliyet gerçekleştirildiğini ifade eden Girgin; "Ekiplerdeki tüm personele gerekli eğitimler verildi. Sistemin çalışanlara tanıtımı amacıyla eğitimler düzenlendi, Mavi kod'un numarası hastanelerimiz bünyesindeki bütün panolara asıldı, telefonlara kullanılan telefon numarasını gösteren etiketler yapıştırılırken, mavi kod durumu başlatma ve mavi kod ekibi iş akış şemaları afiş halinde hazırlanarak sağlık çalışanlarının görebileceği alanlara asıldı. Yapılan tatbikatlar ile sistemin işlerliği kontrol edilmekte ve teknik donanımını artıracak çalışmalar devam etmektedir" şeklinde konuştu


Bir yılda 58 vakaya müdahale edildi
2012 yılı nisan ayından itibaren Dicle Üniversitesi Hastaneleri'nde 58 mavi kod çağrısına müdahale edildiğine dikkat çeken Birim sorumlusu Mediha Çiçek Girgin. " Müdahale edilen 58 vakadan 43'ü ekiplerimizin profesyonel ve özverili çalışmaları ile yaşama döndürüldü" dedi.


Mavi Kod nedir?
Mavi kod; tüm dünyada aynı acil durum için aynı rengin kullanıldığı tek renkli koddur. Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracıdır. Genellikle oluşturulan bir çağrı sistemi aracılığıyla sağlık çalışanı tarafından verilen kod, belirlenmiş sorumlu personelin, çoğunlukla kardiyak arrest durumundaki hastaya müdahalesini mümkün kılmaktadır. (Ayetullah Turgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir