• DOLAR 32.508
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2430.287
  • ...
Davutoğlu: Son derece kaygı verici bir durum
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır bölgesel barışın da ana aktörlerinden biridir.

-Dost ve Mısır halkının devrimine destek verdik. Mısır`ın engin tecrübesine ve tarihene inancımız tamdır. Mısır toplumsal zenginliği olan Arap ve İslam dünyasının eksenini oluşturmuştur.

-Mısır`da son günlerde yaşanan olaylar bizi çok üzmüştür.

SON DERECE KAYGI VERİCİ BİR DURUM

-Demokratik bir seçimle işbaşına gelmiş olan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin Mısır ordusunun müdahalesiyle görevinden alınması, Mısır devriminin kazanımları ve demokratik süreç açısından son derece kaygı verici bir durumdur. Bizde titizlikle inceleme yapıyoruz. Seçimle gelen liderler anacak ve ancak seçimle gider.

-Bu konuyu biz de çok titizlikle değerlendirmekteyiz. Demokratik süreçlerin yıkıntıya uğraması bütün Mısır halkının kaybı olacaktır, ayrıca bütün bölgenin ve küresel barış için çaba sarf eden bütün çevrelerin kaybı olacaktır

-Siyasi aktörler baskı olmadan seçimlere hazırlanabilirler.

-Ev hapsi kabul edilemez, yakalananlar serbest bırakılmalıdır.

BUNDAN SONRAKİ ASIL MESELE...

-Biz Mısır halkının her kesimini kucaklıyoruz. Bizim tercihimiz ise Mısır halkının tercihi olmuştur ve olacaktır. Mısır halkı neyi tercih ederse o tercih bizim için de temel tercih olacaktır ve politikalarımızı yönlendiren temel esas olacaktır. Ancak bundan sonraki asıl mesele Mısır halkının tercihinin özgür bir şekilde tecelli edip edemiyeceği, bu ülkede özgür irade seçimlerinin bir an önce yapılıp yapılamayacağıdır. Bu yönde gerekli süreç işletilmeli. Seçilmiş aktörlere devredilmesi acilen sağlanmalıdır. Bundan sonra takip edilecek süreçte en temel esas desteğini sadece ve sadece halktan alan seçilmiş otoritelerin yönetimi devralmasıdır.

25 OCAK KAZANIMLARINI KORUYACAĞIZ

-Türkiye dün olduğu gibi bugünde yarın ve hatta edebiyete kadar Mısır`ın ve Mısır halkının yanında olmaya devam edecektir. 25 Ocak devriminin kazanımlarının korunması hakkında gereken ne adım varsa atacaktır. Uluslararası toplumlarla birlikte uluslararası toplumu teşvik ederek her türlü girişimi gerçekleştireceğiz.

Bu haberler de ilginizi çekebilir