• DOLAR 32.367
  • EURO 35.184
  • ALTIN 2323.966
  • ...
Mısır`da darbe yapan General`in bilinmeyenleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır`da ordunun 48 saatlik ültimatomun ardından asker, yönetime el koydu. Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ev hapsine alındı. Tanklar sokağa çıktı, Genelkurmay Başkanı ekranların karşısına geçti ve geçiş hükümeti kurulacağını açıkladı.

2011 YILINDA MURSİ ATAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Mursi`nin göreve geldikten sonar atadığı isim Sisi`nin Müslüman Kardeşler`e yakınlığıyla bilinen bir isim olarak biliniyordu.

Muhammed Mursi tarafından Ağustos 2011`de Genelkurmay ve Savunma Bakanı olarak atanan General, Arap Baharı sırasında başlattığı "bekaret testleri"nde de dikkat çekti.

İşte El Cezire`nin yazdığı Abdulfettah El Sisi portresinin öne çıkan satır başları:

Mısır Genelkurmay Başkanı Abdulfettah El Sisi, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`ye tanıdığı 48 saatlik ültimatomu yerine getirmesi ardından Mısır`ın kilit karakterlerinden biri oldu. Ordu her ne kadar yaptığı açıklamada darbe yapmadıklarını belirtse de, Genelkurmay pozisyonuna Mursi tarafından atanan General Sisi`nin, ültimatomun sona ermesiyle önemli rolü olacak.

Dindar olduğu bilinen Sisi, Mursi`nin Mübarek döneminde üyesi olduğu Müslüman Kardeşler`e fazla yakın olmakla suçlanmıştı. Ancak çoğu Mısırlı subay gibi Sisi de, ulusalcı Cumhurbaşkanı Cemal Abdül Nasır`ın ateşli bir hayranıydı.

AMERİKAN ORDUSU`NA YAKINLIĞIYLA BİLİNİYOR

Genelkurmay Başkanı ayrıca, Mısır ordusuna dikkate değer eğitim ve ekipman sağlayan ABD ordusuna yakınlığı ile tanınıyor. 1979`da yapılan İsrail-Mısır barış antlaşmasından beri, Washington Mısır ordusunun en büyük destekçisi oldu. ABD her yıl Mısır ordusuna 1.3 milyar dolar yardımda bulunuyor.

AMERİKA VE İNGİLTERE`DE BULUNDU

1954`te Kahire`de doğan Sisi, Mısır askeri akademisinden "askeri bilimler" diplomasıyla 1977`de mezun oldu. Sisi, eğitimine 1992`de Birleşik Krallık Komuta ve Kurmay Üniversitesi`nde devam etti ve 2006 yılında Pennslyvania`nın ABD Ordu Savaş Üniversitesi`nde öğretmenlik derecesi aldı.

SAVAŞ DENEYİMİ OLMAYAN GENELKURMAY BAŞKANI

Savaş deneyimi olmayan Sisi, Mübarek rejimi sırasında Suudi Arabistan`da askeri ateşesi olarak hizmet etti. Bu hizmetinin ardından Mısır`da kuzey askeri bölgesinin kurmay komutanı olarak görev yaptı. Şubat 2011`de askeri konsey devrimin sonunda gücü ele aldığında, Sisi askeri istihbarat servisinin başına getirildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir