• DOLAR 32.332
  • EURO 35.046
  • ALTIN 2285.146
  • ...
Kuralar yeniden çekilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suudi Arabistan`ın, Türkiye`nin de aralarında bulunduğu tüm ülkelere hac kontenjanlarının yüzde 20 azaltılması yönündeki tartışmalı talebiyle ilgili süreç, olumsuz sonuçlandı. Suudi yönetimi, Türkiye`nin tüm üst düzey diplomatik girişimlerine rağmen Türkiye`ye olumsuz yanıt verdi. Türkiye`den 74 bin hacı adayı Suudi Arabistan`a gidecekti. Arabistan`ın skandal niteliğindeki kararı ile 14 bin hacı adayı elenecek.

Bugün gazetesinden Ezelhan Üstünkaya`nın haberine göre; Hacı adaylarıyla ilgili şok gelişmenin ardından, ikinci şok haber Ramazan umresi için vize bekleyen 18 bin Türk vatandaşı için geldi. Ramazan ayını kutsal topraklarda geçirmek isteyen 16 bin vatandaşa Suudi yönetimi vize vermedi. Ramazan umresi için toplam 18 bin vatandaş başvuru yaparak, ödemelerini gerçekleştirmiş, vize bekliyordu. Suudi yönetimi Hac kontenjanının azaltılmasına gerekçe olan Kabe inşaatını gerekçe göstererek, sadece 2 bin kişiye vize verdi.

30 BİN KİŞİ İÇİN HAYAL KIRIKLIĞI

Suudi yönetiminin ard arda verdiği kararlar, Türkiye`den 14 bin hacı adayı ve 16 bin umre adayı olmak üzere toplam 30 bin kişiye hayal kırıklığı yaşattı. İki şok gelişmeyle ilgili süreç şöyle yaşandı: Hükümetin ve Diyanet İşleri Başkanlığı`nın tüm diplomatik girişimleri, sonuç vermedi. Suudi Arabistan yönetiminin günlerdir beklenen yanıtı, Türkiye`ye iletildi. Suudi yönetiminin, Hac kotasının yüzde 20 azaltılması kararından geri adım atmaması nedeniyle 14 bin hacı adayı bu sene kutsal topraklara gidemeyecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili bilgilendirilirken, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise sorunu çözmek için Suudi yönetimi nezdinde yoğun girişimlerde bulunmuştu. Bozdağ`ın talimatıyla Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de, Suudi Hac Bakanlığı`na kontenjan azaltımının bu sene uygulanmamasını isteyen bir yazı yazmıştı.

YENİDEN KURA ÇEKİLECEK

74 bin Hacı adayı arasında yeniden kura çekimi yapılacak. Diyanet, önümüzdeki günlerde kurada çıkanlar arasında yeni bir kura çekimi yapacak. Kura çekiminde bu yıl hacca gidemeyecek olan 14 bin kişi belirlenecek. Yeniden çekilecek kura sonucu elenecek 14 bin kişinin önümüzdeki yıl kuraya sokulmadan hacca gönderilmesi kararlaştırıldı.

RAMAZAN DARBESİ

Hac şokunun ardından ikinci şok gelişme, Ramazan umresi için bekleyen 18 bin vatandaşla ilgili yaşandı. Suudi yönetimi, "son dakika" kararıyla Türkiye`den Ramazan umresi için kutsal topraklara gidecek vatandaşları da mağdur etti. Ramazan umresi için 18 bine yakın vatandaş kutsal topraklara gidecekti. 18 bine vatandaş, umre için ücretlerini yatırırken, uçak biletleri de alınmıştı. Umre için çıkışlar bu hafta 3-9 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecekti. Ancak Suudi yönetimi, son dakikada yine Kabe inşaatını gerekçe göstererek, umre için bekleyen 18 bin vatandaştan sadece 2 bin kişiye vize verdi. Suudi yönetimi, Ramazan`ı kutsal topraklarda geçirmek isteyen 16 bin vatandaşı da mağdur etti.

İMZA ATILIRKEN SÖYLENMEDİ

Suudi Arabistan`ın kontenjan azaltımı talebinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez`in, 25 Şubat 2013 tarihinde Suudi Hac Bakanı Bender bin Muhammed Haccar ile Hac Protokolü`nü imzaladığı ziyaret sırasında kotaya sınırlama getirileceği yönünde bilgi verilip verilmediği gündeme gelmişti. Ancak yetkililer, protokol imzası sırasında kontenjan azaltılmasıyla ilgili Türkiye tarafına hiçbir bilgi verilmediğini vurgulamıştı. Bu nedenle de tüm hazırlıklar 74 bin adet kontenjan dikkate alınarak yapıldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir