• DOLAR 32.613
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2523.074
  • ...
Mursi`nin Yerine Atanan Mansur Bugün Yemin Edecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır`da Savunma Bakanı General Abdulfettah El Sisi, mevcut anayasayı askıya aldıklarını ve seçim yapılıncaya kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur`un cumhurbaşkanlığı görevi yürüteceğini açıkladı.

Geçiş döneminde teknokratlardan oluşan ulusal bir uzlaşı hükümeti kurulacağını dile getiren El Sisi, yaptıkları müdahalenin gerekçesini "Halkın orduyu göreve davet ettiğini hissettik" diye savundu.

Diyalog çağrıları yaptıklarını bu çağrıya muhalefetin uyduğunu fakat Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`den yanıt alamadıklarını belirten Sisi, ordunun siyasetten uzak duracağını söyledi. Siyasi uzlaşı için uzun süre ve çok fazla çaba sarf ettiklerini belirten Sisi, alınan kararların uzlaşı sonucunda gerçekleştiğini ileri sürdü.

Sisi`den sonra söz alan Mısır Kıpti Patriği Papa 2. Tovadros da yapılan müdahalenin gerekliliğini savundu.

Adli Mansur Kimdir?

Muhammed Mursi yerine ordu tarafından cumhurbaşkanlığı makamına geçici olarak getirilen isim Adli Mansur oldu.

Cumhurbaşkanlığı görevinden önce Anayasa Mahkemesi Başkanı olan Mansur`u bu makama getiren Mursi olmuştu.
Hakkında sınırlı bilginin bulunduğu Adli Mansur, 68 yaşında. 1992 yılında Anayasa Mahkemesi`ne atandığı belirtilen Mansur, kurumun en kıdemli hakimlerinden.

Mayıs ayında Muhammed Mursi tarafından Anayasa Mahkemesi Başkanlığı`na atanan Mansur, 1 Temmuz`da başkanlık görevine başlamıştı. Mansur, yaklaşık bir ay geçtikten sonra Mısır ordusu tarafından geçici cumhurbaşkanı yapıldı.
Guardian`ın haberinde yer verdiği, Nervana Mahmoud adlı hesaptan atılan bir tweet`te de Mansur`un 1970`lerde cumhurbaşkanı danışmanı olarak hizmet verdiği iddia edildi.

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir