• DOLAR 32.399
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.275
  • ...
"Sürecin atlatmış olduğu her badireden ders alınmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - 23 Dönem Milletvekili ve Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Sekreteri Mehmet Emin Ekmen, son yaşanan gelişmeleri bir televizyona değerlendirdi.


Son dönemde çözüm sürecinde yaşanan Tunceli, Lice ve Cizre olayları etrafında yaşanan gelişmeleri ve bunun çözüm sürecine etkisi ile ilgili açıklamalarda bulunan Ekmen, "Lice'de hepimizi üzen bir can kaybı var. Hayatını kaybeden Liceli genç kardeşime Allah'tan rahmet diliyor, ailesine baş sağlığı diliyorum. Yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Süreç Paris cinayetleri, Ak Parti'nin bombalanması, tutanakların sızdırılması, Nusaybin olayları gibi birçok badireyi atlattı. Bu olay da geçecektir. Sürecin atlatmış olduğu her badireden ders alınmalıdır. Bu olaydan da alacağımız ders barışçıl gösterilerin kaygan bir emin de her an provakosyona dönüşebileceği riskidir. Bu riski herkes gözetmeli ve tedbirli olmalıdır. Bu olayda da köy dışından gösterici gelmiş olması, Molotof kokteyli kullanılması doğru olmamıştır" şeklinde konuştu.


Karakol inşaatlarının bölge gezilerinde gündeme gelen bir konu olduğuna değinen Ekmen, "Hükümet karakol yapımlarının 2007'de başladığını, 2013'te proglama olmadığını, karakolların asayiş olaylarındaki önemine de dikkat çekmiştir. Lice olaylarında Selahattin Demirtaş, Ahmet Türk, Emine Ayna'ya Lice Kaymakamının sosyal medyadan teşekkürü önemlidir. Aynı şekilde; Savcının anında olay yerine gitmesi, Diyarbakır Barosundan avukatlarıyla beraber delil toplamaları, İçişleri Bakanı'nında hemen Müfettiş görevlendirmesi süreç açısından memnun edici çalışmalardır. Lice olaylarının özel durumları ne olursa olsun kitlenin üzerine ateş edilmesi kabul edilecek bir durum değildir. Olayın faillerin idari ve yargı açısından yargılanacaklarına olan inancım tamdır" dedi.


100 yıllık bir sorunun 100 günlük konjoktürel bir baskı ile çözülebileceğini zanetmediğini dile getiren Ekmen, "100 yıllık yanlış zihniyetin yarattığı ve hepimizin mağdur edildiği bir eğitim sistemi var. Hepimiz Kemalist eğitim sisteminin mağduruyuz. Devletin 150 yıldır kodlanmış bir alışkanlığı var. 150 yıllık gelenekte Ak Parti'nin 10 yıldır almış olduğu bir yol var. Kürt sorunu süreci demokratikleşmeden bağımsız değildir. Bu bağlamda yapılacak çalışmaları 3, 5, 10 ve 20 yıllık vizyonu olmalıdır" açıklamasında bulundu.


Cizre'deki tiyatro gösterisini, çekilme sürecinin bir türlü tamamlanamayışını, 20'ye yakın yakma, yol kesme, adam kaçırma eylemlerinin sürece etkisini, gençlerin örgüte katılımının devam etmesinin sorgulanması gerektiğine değinen Ekmen, "Bu sorgulama da süreci koruma hassasiyeti ile yapılmalıdır. Olayların üzeri örtülmemelidir. Ancak sürece olan inancımızı da zedelememelidir" dedi. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir