• DOLAR 32.552
  • EURO 34.936
  • ALTIN 2435.614
  • ...
Dünden bugüne imam hatip liseleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van'da geçtiğimiz gün düzenlenen 8. pilav gününde bir araya gelen 1976-1977 ile 2012-2013 mezunlarına dünden bugüne imam hatip liselerini sorduk.

 

İlk mezunlar ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirtirken son mezunlar ise ellerindekinin kıymetini bilmeleri gerektiğini ifade ettiler.

 

"Dönemin hükümeti tarafından Kur'an dersi kaldırıldı"
Van İmam Hatip Lisesi'nin ilk mezunu olduklarını belirten Ahmet Gülaçar, o dönemi şöyle anlatıyor: "1976-77 Van İmam Hatip mezunuyum. Bir sabah ilk dersimiz Kur'an-ı kerim, baktık ki Kur'an hocamız derse girmedi. Dersimiz boş dediler. Ben de baktım ki Kura'n-ı Kerim hocamız koridorda dolaşıyor. Yanına gittiğimizde imam hatiplerin ortaokul bölümlerinde o dönemin hükümeti tarafından Kur'an'ın kaldırıldığını söyledi bizlere. Aradan biraz zaman geçtikten sonra halktan gelen tepkiler derken mecliste tekrar görüşüldü ve o dersimiz ortaokul bölümlerine tekrar iade edildi"

 

"İmam hatipliler sadece ölüleri yıkar dediler"
Kendi dönemlerinde İmam hatip mezunlarının sadece yüksek lisansa girebildiklerini aktaran Gülaçar, "Büyük engeller vardı. Onları aşmak için eforlar sarf edildi ama 1981 yılına kadar da sadece ilahiyat fakültelerine girebiliyorduk. Engelleri aşa aşa bir yerlere gelebildik. Yani önümüze setler çekildi. Hatta bize o kadar ağır ifadeler kullanıldı ki, imam hatipliler sadece ölüleri yıkar dediler. Bir kişi öldüğünde onu yıkamakla mükelleftir. Hatta imam hatip mezunları sadece diyanette görev alabilir diye bir şart vardı. Son zamanlarda kaldırıldı. Başındaki örtü sebebiyle sınava dahi alınmayan öğrenci kız kardeşlerimiz oldu. Benim kendi kızım bu mağduriyeti yaşadı. Sınava alınmadılar dışlandılar" şeklinde konuştu.

 

"Bu günlerin kıymetini bilmemiz lazım"
Bu yıl mezun olan Muhammed Hasan Arvas, imam hatip liselerinin geçmişten günümüze çok değiştiğini belirterek, "Anadolu imam hatip lisesinden bu sene mezun oldum. İmam hatip liseleri elbette geçmişten günümüze çok değişmiştir. Eski mezunların bize anlattıklarına göre geçmişteki imam hatip öğrencileri çok ciddi sıkıntılar çekmiş. İmam hatip liseleri kapatılmanın eşiğinden dönmüşler. Ama şu an çok güzel olmuş önümüzdeki kat sayı engeli de kaktığı için çok faydalı olmuş bu günlerin kıymetini bilmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

 

"2001 yılında imam hatipler kapatılırken bugün Van'da 6 bin öğrencimiz var"
İmam hatip liselerinin ilim öğrenme yuvası olduğunu söyleyen Van İmam hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (VİM-DER Başkanı Emin Akan ise, "İmam hatip liseleri dini konuların Kur'an eğitiminin yapıldığı bir yerdir. Ülkemiz ve insanlığın kurtuluşu için önemli bir yer teşkil etmektedir. Biz imam hatip liselerinin 80'li yıllardan önceki durumu ve 80'li yıllarda imam hatipteki sıkıntılar, hatta 2001 yılındaki sıkıntıların 80'li yıllara nazaran daha fazla olduğunu gördük. Ama elhamdulillah o sıkıntıları gördükten sonra bakıyoruz imam hatip liselerinin durumu fevkalade iyi. 2001 yılındaki imam hatip liselerinde öğrencilerin sayıların az olması hatta bazı imam hatiplerin kapandığını gördük. Bugün bu sayı bakıyoruz kat kat yükselmiştir. Bugün Van genelinde ve ilçelerinde lise bazında 6 bin öğrencimiz var, 8 bölgede imam hatip ortaokullarımız var" diye konuştu. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir