• DOLAR 32.531
  • EURO 34.77
  • ALTIN 2489.611
  • ...
Doğu Türkistan yeni bir katliamın eşiğinde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - Doğu Türkistan`ın şehri Turfan`da 26 Haziran tarihinde Uygur gençlerinin, Çin devletinin Doğu Türkistan`a uyguladığı asimilasyon politikalarına tepki göstermek üzere düzenlediği gösterilerin ardından bölgede yoğun çatışmalar başladı.
 
Urumçi, Turfan ve Hotan`da meydana gelen olaylarda (tam rakam bilinmemekle birlikte) 80`in üzerinde Uygur katledildi.
 
Doğu Türkistan`da bulunan Çin askerlerinin zaten bölge için yeterli olmasına rağmen Çin`in farklı bölgelerinden buraya askeri birlikler getirilmesi ve Çin askerlerinin Urumçi sokaklarını kapatarak tanklar ve ağır silahlarla tatbikat yapması bölgedeki gerilimi iyice yükseltti.
 
Çin devletinin Doğu Türkistan`daki olayların sert bir şekilde bastırılmasının emrini vermesi ise kritik 5 Temmuz tarihi öncesinde bölgede yeni bir katliam olacağı korkusu meydana getirdi.
 
Bölgede yaşanan son olaylar ile alakalı Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği ve İHH İnsani Yardım Vakfı ortak bir basın açıklaması düzenleyecek. Basın açıklamasında 26 Haziran tarihinden bugüne neler yaşandığı ve 5 Temmuz tarihi ile alakalı kaygılar dile getirilecek. (Muhammed Durmaz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir