• DOLAR 32.522
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2421
  • ...
Beş bin küçükbaş hayvan tehlike altında!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van'ın Gürpınar ilçesine 9 kilometre uzaklıkta bulunan ve hayvancılıkla uğraşan Kuşdağı (Démgosni) köyü sakinleri hayvanlarının durduk yere öldüğünü, kendi imkânlarıyla defalarca veteriner hekim getirdiklerini ancak bu hastalığın ne olduğu konusunda bir bulguya ulaşamadıklarını belirttiler.

Köy sakinleri, yetkililerin bir an önce buna müdahale etmeleri gerektiğini belirterek, aksi takdirde bu hayvanların etlerinin süt ve peynirlerinin büyük bir tehlike oluşturduğunu ve köyde bulunan 5 bin civarındaki küçükbaş hayvanın da tehlike altında olduğunu belirttiler.
"150 den fazla hayvan telef oldu"
Köy sakinlerinden Halit Taşçı hayatında böyle bir şey görmediklerini belirterek, "Hayvanlarımızı sabahları sağlam otlatmaya gönderiyoruz. Akşam geldiklerinde iki üç tanesini kesmek zorunda kalıyoruz. Birkaç tanesi ölüyor. Hasta olanlar var. Hayvanımız telef olmuş yaylada yüzlerce leş var. Bu güne kadar sadece benim 10 tane koyunum öldü. Sürünün tamamından 150 den fazla hayvan telef oldu." dedi.

"Hastalığın ne olduğunu bilmiyoruz"
Kendi imkânlarıyla defalarca veteriner hekim getirdiklerini söyleyen Ferit Güven, "Hayvanlarımızın tahlilleri alındı fakat hiçbir neticeye varılamadı. İlaç veriyorlar. İlacın hiçbir yararı olmuyor. Hastalıkları nedir bizler de bilmiyoruz" şeklinde konuştu.
"Devletin Köyümüze Bir Veteriner Gönderip Bu Hastalığa Bakmasını İstiyoruz"
"Koyunlarımız hepsi hastadır" diyen Ayşe Keskin ise köyde son günlerde yaşanan hayvan ölümlerini şöyle anlattı. "Bizde bu güne kadar 10 tane koyunumuz hastalıktan dolayı kestik. Etlerini de attık. Yiyilecek gibi değildi. Hastalıklarını da bilmiyoruz. Devletin bize bir veteriner gönderip hastalıklarını öğrenmesini istiyoruz. Yıllardır böyle bir şey ilk kez oluyor. Koyunda öncelikle ateş belirtisi oluyor ve aniden düşüp ölüyor"

"6 sürü küçükbaş hayvan tehlike altında"
Yaylada 6 sürülerinin olduğunu belirten Mümtaz Irtak da "3 koyun 3 de kuzu sürümüz var yaylada Her sürüden 50 den fazla koyun telef oldu. Hastalık nedir bilmiyoruz. Etleri yiyilmiyor. Sütten de korkuyoruz. Koyunun verim zamanıdır. Peynirdir yağdır süttür, onları da alamadıktan sonra köylü perişan olur" diye konuştu.

Köy halkı tedirgin
Süt ve peynirinde tehlikeli olabileceğini belirten başka bir vatandaş da buna bir an önce müdahale edilmesi gerektiğini vurgulayarak "Eğer buna bir çare bulunmazsa bu hastalık insanlara bulaşırsa Brosella gibi bir hastalık da insanların içine düşebilir. 20 gündür yayladayız bu on gündürde koyunları hava değişimi için köye getirdik" ifadelerini kullandı.

Köy sakinlerinden Senar Keskiner de büyük bir mağduriyet yaşadıklarını belirterek, "Hayvanlarımızın içine hastalık düşmüş. Ne hastalıktır bilemiyoruz. Hayvanlarımız kalmadı. Devletten bize bu hayvanların tedavi etmek için bir veteriner hekim göndermesini istiyoruz. Bizim nüfusumuz hepsi bu hayvanlara bakıyor" diyerek yetkililerden bu mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Öte yandan köy sakinleri hayvanların verim vakti olduğunu ve 7-8 ay boyunca hayvanları bu verimi almak için beslediklerini vurgulayarak özellikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin bir an önce bu soruna bir çözüm getirmesi gerektiğini belirttiler. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir