• DOLAR 32.382
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2326.314
  • ...
10 ayda 27 can...  KÖPEKLERİ TOPLAYIN!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Konya

MAZLUMDER Konya Şubesince hazırlanan raporda, sahipsiz köpeklerin son yıllarda popülasyonun kontrol edilememesi nedeniyle Türkiye'de giderek büyüyen bir sorun haline geldiği bildirildi. Sahipsiz köpeklerin çevre, toplum sağlığı ve can güvenliğini tehdit ettiği vurgulanan raporda, "2022 yılı itibarıyla Türkiye'de sahipsiz köpek sayısının 10 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Sahipsiz köpek popülasyonunun kontrol altında tutulmaması ve sonucunda popülasyonun kontrolsüz şekilde büyümesi çeşitli riskler doğurmaktadır. En önemli risk, habitatta sahipsiz sayısının artması sonucunda orada yaşayan insanların vücut bütünlüğünün tehlikeye girmesidir." ifadesine yer verildi.

"BU SORUN, İNSAN HAKLARI İHLALLERİYLE SONUÇLANIYOR"

Köpek ısırma vakalarının en çok 0-4 yaş grubunda olduğu, etkisi giderek artan bu sorunun, sağlık, güvenlik, yaşam hakkı, maddi varlığını ve vücut bütünlüğünü koruma gibi insan hakları ihlaliyle sonuçlandığı belirtildi. Sahipsiz köpekler sebebiyle yaşanan hak ihlallerine atıfta bulunan raporda, Kayseri, Karaman, Eskişehir, Adana, Şanlıurfa, Ağrı, Aydın ve Gaziantep'te köpek saldırısı vakasıyla yaşanan ölümler anımsatıldı. Sahipsiz köpeklerin yetersiz aşılama ve bakımsızlıktan ötürü toplum sağlığının tehdit edildiği, başıboş köpeklerin zoonotik hastalıklar açısından da insan yaşamını ve sağlığını tehdit eder duruma geldiği bildirildi.

"10 AYDA 7'Sİ ÇOCUK 27 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ"

Raporda, şu görüşlere yer verildi: "Sahipsiz köpekler, yaşama hakkından, temiz bir çevre hakkına, sağlıklı yaşama hakkından çocukların ve engellilerin haklarına kadar pek çok hak konusunda ihlale yol açmaktadır. Birçok vakayı olay listesine eklemek mümkündür. Sadece 2022 yılı başından kasım ayına kadar 7'si çocuk 27 kişi hayatını kaybetmiştir. Resmi kurumların bu konuda bir rapor tutmaması, medyaya yansıyanlar dışında ölüm ve yaralanmaların net sayıyla ifade edilememesi, sahipsiz köpeklerin sebep olduğu trafik kazası, kalp krizi, beyin kanaması gibi ölümlerde sebep olarak köpeklerin gösterilmemesi net sayıya ulaşılmasını engellemektedir."

"SORUN TOPLUMSAL VE BİLİMSEL TARTIŞMALARLA ELE ALINMALI"

Rapor’un sonuç ve değerlendirme bölümünde ise, Dünyada her yıl yaklaşık 35 bin insanın köpek saldırıları sonucu hayatını kaybettiği sadece bu verilere göre köpeklerin, en ölümcül dördüncü canlı konumunda olduğunun altı çizildi. Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre ise sadece kuduz kaynaklı ölümlerin sayısı her yıl 40 bin ila 70 bin civarında olduğu belirtildi. Rapor'da MAZLUMDER'in ise konuya ilişkin şu önerilerine yer verildi: "Konu tartışılırken popülist söylemlerden ve kasıtlı propagandalardan uzaklaşılmalı, toplum barınakta başına kürekle vurularak öldürülen köpek görüntüleri ile kuduz olup hayatını kaybeden insan canı arasında bırakılmamalıdır. Sorun toplumsal ve bilimsel tartışmalarla ele alınmalı, bütün tarafların üzerinde uzlaştığı düzenlemeler ve uygulamalar geliştirilmeli ve daha fazla mağduriyet yaşanmadan çözüm için acilen harekete geçilmelidir."

Başıboş köpekler nedeniyle

ÖĞRENCİLER OKULA GİTMEYE KORKUYOR

Türkiye genelinde olduğu gibi Mardin’de de sokak köpekleri tehdit oluşturuyor. Sabah saatlerinde başıboş gezen köpeklerden dolayı okula gitmede zorlandıklarını belirten öğrenciler, yetkililerden bir an önce bu konuyu çözüme kavuşturmalarını istiyor.

Mardin/Hasan Becet

 Son zamanlarda artan ve tehlike saçan başıboş köpekler nedeniyle öğrenciler okula gitmeye korkuyor. Mardin'in Kızıltepe ilçesinde okuyan öğrenciler, her gün bir yenisi eklenen köpek saldırıları nedeniyle hayatlarından endişe duyduklarını söyleyerek okula tek başlarına gitmeye korkar hale geldiklerini belirtiyor. Yetkililere seslenen öğrenciler, hayati tehlike arz eden sokak köpeklerine karşı acil bir çözüm üretilmesi gerektiğini ifade etti. Okula rahatça gidebilmeyi isteyen öğrenciler, sadece öğrenciler için değil tüm toplum için tehlike saçan başıboş köpekler yüzünden sabah okula aile bireyleriyle beraber gitmek zorunda kaldıklarını belirtti.

"SALDIRILARDAN KORUNMAK İÇİN DÜKKÂNLARA SIĞINIYORUM"

Sabah okula giderken köpek saldırılarına maruz kaldığını, korunmak için dükkânlara sığındığını ifade eden öğrencilerden Muhammed Ali Sarı, "Sabahları okula giderken köpekler bana bazen saldırıyor. Bazen de kursa giderken saldırdıkları oluyor. Dükkânlara kaçıp sığınıyorum. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı

"SALDIRILAR YÜZÜNDEN SERVİS TUTMAK ZORUNDA KALDIK"

Köpek saldırıları korkusundan okula babasıyla beraber gitmek zorunda kaldığını ifade eden Bünyamin Ertaş, "Her gün okula giderken köpek saldırıyor. Babam beni kendi eliyle okula götürmek zorunda kalıyordu, bu yüzden servis tuttuk. Sabah kursa gelince de köpekler bize saldırıyor. Bu sorunun çözümü için bir yöntem bulunması gerekiyor. Aksi takdirde yakında köpekler bizi ısıracak." şeklinde konuştu. Okula korkarak gittiğini belirten Musa Ertaş ise, "Başıboş köpekler yüzünden okula gidince korkarak gidiyorum. Bize saldırıyorlar, bazen gidemiyorum. Bu aralar beni okula babam götürüyor. İnşallah bu soruna bir çözüm bulunur." ifadelerini aktardı.

"KÖPEK SALDIRILARI YÜZÜNDEN DERSLERİME GEÇ KALIYORUM"

Veysel Aras isimli öğrenci ise, okula başıboş köpeklerden dolayı gidemediğini belirtti. Yetkililere seslenerek  çözüm isteyen Aras, "Sabahları okula giderken köpekler yüzünden gidemiyorum. Köpekler kovalıyor, bazen eve doğru kaçıyorum. Köpeklerden kaçtığımda da okula, derslerime geç gidiyorum. Lütfen bu köpek sorununa bir çare bulalım." dedi. (İLKHA)

Köpeklerin yaşlı kadına saldırması cep telefonuyla görüntülendi

Çorum'un İskilip ilçesinde bir kadının iki köpeğin saldırısına uğradığı anlar cep telefonu kamerasıyla kayda alındı.

Çorum

İlçenin İbik köyünde yaşayan Hatun K. (75), 4 Aralık'ta, evinin yakınlarındaki tarlasında abdest alırken komşusuna ait iki köpeğin saldırısına uğradı. Haber verilmesi üzerine tarlaya gelerek kadını kurtaran köpeklerin sahibi, 112 Acil Servis'ten yardım istedi. İhbar üzerine köye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerince ambulansla İskilip Atıf Hoca Devlet Hastanesine kaldırılan kadın, buradaki ilk müdahalenin ardından Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Boyun, sırt, kol ve bacaklarında çok sayıda ısırık izi tespit edilen kadın, iki gün hastanede tedavi gördükten sonra taburcu edildi. Kadının yakınlarının yanında kalmak için Ankara'ya gittiği öğrenildi. Köpekler ise sahibi tarafından korunaklı bir alana bağlanarak, gözetim altına alındı. Saldırı anı ise daha önce köpek saldırısına uğradığını söyleyen bir çocuk tarafından cep telefonuyla kaydedildi.  AA

Pitbull saldırısına uğrayan kişi yaralandı

Düzce

Düzce'de pitbull cinsi köpeğin saldırısı sonucu yaralanan kişi hastaneye kaldırıldı. Alınan bilgiye göre, Camikebir Mahallesi Santral Sokak'ta yürüyen Cem K'ye pitbull cinsi köpek saldırdı. Köpeğin ısırdığı Cem K. bacaklarından yaralandı. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri, yaralıyı Düzce Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırdı. Köpek sahibi ifadesi alınmak üzere karakola götürüldü.  AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir