• DOLAR 32.326
  • EURO 35.119
  • ALTIN 2302.391
  • ...
İhvan: Saldırılar Karşılıksız Kalmayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mısır`da dün, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin göreve gelmesinin yıldönümü sebebiyle yüz binlerce insan sokaklara döküldü. Mursi taraftarları Rabiatül Adeviye Camii`nin önünde, karşıtları ise Tahrir Meydanı ve İttihadiyye Cumhurbaşkanlığı Sarayı`nın önünde toplandı.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan-ı Müslimin) polisin ihmalkar davrandığını savunarak kendi binalarına ve kuruluşlarına düzenlenen saldırılara karşı kendi imkanları ile mücadele edeceğini, binalarını koruyacağını açıkladı.

Temerrud Hareketi ülkenin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`ye istifa etmesi için salı günü akşama kadar süre tanıdığını aksi takdirde sivil itaatsizlik başlatacaklarını açıkladı.

Temerrud Hareketi ayrıca ülkedeki polis, asker, yargı gibi bütün birimleri de Mursi`ye karşı harekete geçmeye çağırdı.

Hareket tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, "Mursi`nin görevi bırakması ve erken seçime gidilmesi için 22 milyon imza toplandı. Biz şu anda o insanları temsil ediyoruz. Mursi, artık Mısır`ın meşru cumhurbaşkanı değildir" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada ayrıca, gösterilerin ülke genelinde, tüm meydanlarda yarına kadar devam edeceği belirtildi.

Seküler partilerin çatısı altında toplandığı Ulusal Kurtuluş Cephesi, gösterilerin Mursi`nin devrildiğinin işareti olduğunu iddia etti.

Askeri kaynaklardan yapılan açıklamada ise ordunun kesinlikle bir iç savaşa izin vermeyeceği şeklinde bir açıklama yaptığı belirtildi. Ordunun müdahalesini sağlamak için göstericilerin İslami hareketlerin bulunduğu bölgeye saldırabileceği iddia ediliyor.

Müslüman Kardeşler`in Mukaddem bölgesindeki merkezine dün gece saldırı düzenlendi. İhvan`a yakınlığı ile bilinen 25 Ocak televizyon kanalı, merkez düzenlenen saldırıyı Baltacı olarak ifade edilen suç örgütünün yaptığını açıkladı.

Gösterilerin Ramazan ayına kadar devam etmesi durumunda ortamın sakinleşebileceği şeklinde yorumlar yapılıyor.

Cumhurbaşkanlığı sözcüleri tarafından gece geç saatlerde yapılan açıklamada diyalog kapılarının açık olduğuna tekrar vurgu yapıldı.

Selefi eğilimli Nur Partisi de gösterilerin şiddetini hafifletmek için Mursi`nin bazı tavizler vermesini istedi. Cumhurbaşkanı adaylarından Abdulmunim Ebul Futuh ise "Erken seçim konusunda kararlıyız" açıklamasında bulundu.

Öte yandan Müslüman Kardeşler tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada saldırıların karşılıksız bırakılmayacağı belirtildi. İhvan, kendisine ait binaları ve kuruluşları kendi gücüyle koruyacağını açıkladı.

Bu arada Mısır sağlık bakanlığı ölü sayısnın dünden bu yana 16`ya ulaştığını yaralı sayısının ise 781 olduğunu açıkladı.

Mısır`da ayrıca son gelen bilgilere göre 4 bakan istifa etti. Bunlar Turizm , Çevre , İletişim ve Halk İşleri Bakanlıklarıdır.

Dünya Bülteni- Kahire

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir