• DOLAR 32.625
  • EURO 35.27
  • ALTIN 2501.828
  • ...
 ABD Afganistan’dan çekilmeyecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkmenistan’da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı`nın Güney ve Orta Asya`dan sorumlu yardımcısı Robert Blake, ülkesinin 2014 yılından sonra Afganistan’dan tamamen çekilmeyeceğini söyledi. Blake, Afganistan ve bölgenin istikrarı için çalışmayı devam ettireceklerini belirtti.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve Dışişleri Bakanı Raşit Meredov ile bir araya gelen Robert Blake, ABD’nin Aşkabat Büyükelçiliği’nde basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında konuşan Blake, Aşkabat’taki görüşmelerin çok verimli geçtiğini, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Afganistan’a yardımları dolayısıyla Türkmen hükümetine gönderdiği mesajı ilettiğini belirtti. Türkmenistan’ın bölgesel işbirliğinde kilit rol oynadığını söyleyen Blake, “Türkmen yönetiminin girişimiyle bölgede birçok ekonomik projeleri hayata geçiriliyor. Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu projesinin temeli atıldı. Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) projesinde önemli aşama kaydedildi.” diye konuştu.

Görüşmelerde Türkmenistan ile ABD ilişkilerini değerlendirdiklerini söyleyen Blake, ayrıca Afganistan’daki son durumu, insan hakları, ekonomik işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. Türkmenistan ile ilişkilerinin önemli aşama kaydedildiğini söyleyen Blake, ekonomik işbirliğinin arttığını belirtti.

ABD’nin Afganistan’dan çekilirken, Türkmenistan ile işbirliği yapıp yapmayacağı yönündeki soruya karşılık Blake, bu konuyu Türkmen yönetimi ile ifade etti.

Blake, insan hakları ilişkin soruya, ABD’nin bütün Orta Asya ülkelerinde bu alanda gelişmelerin kaydedilmesi için çalıştığını belirtti.

Afganistan’ın istikrarı konusunda kararlı olduklarını söyleyen Blake, Başkan Barack Obama’nın 2014 ‘den sonra Afganistan’da ne kadar askerin kalacağı yönünde henüz bir açıklama yapmadığını, ancak bu ülkede terör ve diğer tehditlere karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Afgan güçlerinin ülke güvenliğini kendi başına üslenmesi konusunda çok büyük aşama kaydedildiğini söyleyen Blake, hem Afganistan’ın hem de bütün bölgenin istikrarı kendileri açısından önemli olduğunu kaydetti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir