• DOLAR 32.534
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2432.041
  • ...
`Taksim` Kararı Yazılı Açıklanacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Taksim`deki yayalaştırma amaçlı plan tadilatının iptaline ilişkin davanın ilk duruşması görüldü. Tarafları dinleyen mahkeme kararını daha sonra açıklayacak.

Taksim`de 1/1000 ve 1/5000 ölçekli koruma amaçlı plan tadilatının iptaline ilişkin açılan davanın duruşması yapıldı. İstanbul 4. Bölge İdare Mahkemesi`nde görülen duruşmaya şikayetçileri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi`ni temsil eden avukatlar katıldı.

Şikayetçilerin avukatlarından Gonca Yılmaz, söz konusu planın mevzuata aykırı olduğunu savundu. Projenin yayalaştırma olmadığını ileri süren Yılmaz, "Meydanın hemen yanında battı çıktılar, yüksek yüksek istinat duvarları yapılıyor. 2001 yılında da yine benzer proje sunulmuş ama koruma kurulu uygun bulmamıştır. Bu proje hazırlanırken halkın katılımı sağlanmamıştır. Yasa hakkında katıldığı toplandı yapılması gerektiğini söylüyor. Planın koruma kurulunda onaylanan bölümü Cumhuriyet Caddesi ile Tarlabaşı aksıdır. Çalışmalarda bu alanın dışına çıkılmıştır. Yani kendi yaptıkları plana da uymamışlardır. Adeta kültürel mirası yok etmek için uğraşıyoruz. Projenin iptalini istiyoruz." dedi.

Belediye avukatları ise yapılan işlemlerin hukuka uygun olduğunu belirtti. Plan değişikliği kararının Büyükşehir Belediye Meclisi`nde oybirliği ile alındığını hatırlatan avukatlar, çevre halkının da toplantıya katıldığını kaydetti. İlgili oda ve sivil toplum kuruluşlarına da toplantı için davetiye gönderildiğini ifade etti.

Tarafları dinleyen mahkeme, kararlarını daha sonra yazılı olarak açıklayacağını duyurdu.

Duruşma sonunda avukat Gonca Yılmaz açıklama yaptı. Planların iptali için 2012`de başvuruda bulunduklarını belirten Yılmaz, "Arada defalarca yürütmeyi durdurma taleplerimiz de oldu ama maalesef reddedildi. Bu retler üzerine çalışmalar başladı. Bu planın hukuka aykırı olduğunu duruşmada bir kez daha belirttik. Kendi planlarına aykırı çalışmalar da yapıyorlar. Kararı bekliyoruz. Mahkeme değerlendirecekler." diye konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir