• DOLAR 32.564
  • EURO 34.935
  • ALTIN 2426.092
  • ...
İşte Lidyalıların tarihi küp mezarları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - Lidyalılardan kaldığı söylenen küp mezarlar, İzmir'in Çiçekli Köyü'nde defineciler tarafından ortaya çıkarıldı.


"Büyük bir tarih yok oluyor" diyen köy sakini Bahaddin Vapur, "Lidyalılardan kaldığını sandığımız bu tarihi küp mezarlar, ne yazık ki defineciler tarafından talan edilmektedir. Çamların içi olduğu gibi mezarlıktır. Bu mezarlığın koruma altına alınması gerekiyor. Maalesef tarih yapma kabiliyetimiz yok, tarihi koruyabilme kabiliyetimiz de yok. Hiç olmazsa kalıntılarını korumamız lazım" dedi.


Mezarların tarihinin ortaya çıkarılması gerektiğini belirten Vapur, "Bunların aydınlatılması lazımdır. Ne zaman bu küp mezarlar yapılmış? Kimler tarafından yapılmış? Nasıl kullanılmış? Halkımızın da aydınlatılması lazımdır. Burayı koruma altına alalım lütfen, artık bunlar son kalıntılar olabilir. Bunlardan sonra biz de bilmiyoruz, bu mezarların başka nerede olduğuyla ilgili. Bu mezarlar defineciler tarafından talan edilmektedir. Burada en az on, on beş yer kazılmış durumdadır. Buraları kimin kazdığı da belli değildir. Her akşam bir yer kazılıyor" ifadelerini kullandı.


Yetkililerden bölgenin koruma altına alınmasını isteyen Vapur, "Buranın altında ne var, ne
yok görünmüyor. Onu da müze yetkilileri gelip koruma altına alsın. Eğer toprağın altında mevcut küp mezarlar varsa, onları da ortaya çıkarsınlar, sahip çıksınlar. Yok olan tarih bir daha geri gelmiyor" şeklinde konuştu.


Lidya, Anadolu'da Tunç Çağı'nın sonlarından başlayarak, M.Ö. 6. yüzyıla kadar hüküm süren Lidya uygarlığının beşiğini ve merkezini oluşturan bölge. Esas olarak Gediz Nehri (eski Yunanca'daki adı Hermos) ve Küçük Menderes (Kaistos) Irmağı vadilerini kapsayan ve günümüzde Manisa ve Uşak illerine denk gelen bölgedir. Lidyalıların, ölülerini ve servetini küp mezarlara koyduğu söyleniyor.(Yunus Şani - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir