• DOLAR 32.37
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2325.369
  • ...
Dünya`nın Yeni Merkezi  Afrika mı Olacak?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber / Dışhaber Servisi
 
Uluslararası araştırma ve analiz şirketlerinin son çalışmalarına göre gelecek 35 yıl içinde Afrika`daki genç insanların dünya iş gücünün yüzde 40`ını oluşturacağını öngörüyor.
 
BBC`de yayınlanan araştırma dikkat çekiyor.
 
Birleşmiş Milletler`in dünya nüfusu tahminleri farklı bir sonuca işaret ediyor.
 
Afrika`da 25-29 yaş arası gençlerin sayısının 2050 yılına kadar bir milyara ulaşması bekleniyor.
 
Birleşmiş Milletler nüfus tahminleri bölümünün başındaki Francois Pelletier, Afrika`nın dünya işgücü nüfusu içindeki oranını neredeyse ikiye katlayacağını ancak, kendi tahminlerinde yanılabilirde.
 
Bu tahminlere göre, 35 yıl içinde Afrika`da bulunan çalışma yaşındaki kişilerin sayısı dünya potansiyel işgücünün dörtte biri düzeyine çıkacak.
 
Addis Ababa`daki konuşmasından bir gün önce, Afrika Birliği`nin 50’inci yıldönümü dolayısıyla Afrika nüfusunun geleceğiyle ilgili bir başka öngörüsünde genel öngörülere daha yakın bir rakamdan söz etti.
 
 Bu konuşmada, gelecek üç kuşakta dünya gençliğinin yüzde 40`ının Afrika kıtasında bulunacağını söylemişti.
 
Birleşmiş Milletler rakamlarına göre mevcut durumda dünya genç nüfusunun yüzde 18`i Afrika`da bulunuyor.
En iyi ihtimale göre bu oran 2050 yılında yüzde 33`e ve 2100 yılında yüzde 45`e çıkacak.
 
Genel olarak nüfustan söz edildiğinde, Afrika nüfusunun bu yüzyılda çok büyük bir artış sergileyeceğini söylemek mümkün.
Küresel nüfus büyüme oranları göz önüne alındığında, bugün 1,1 milyar olan nüfusunun 2100 2050 yılına kadar 2,4 milyara çıkacağını öngörülebilir.

Doğurganlık Oranı
Kıta`da en süratle büyüyen ülkelerin başında ise Nijerya geliyor. Nijerya bugün Afrika nüfusunun yüzde 13`üne ev sahipliği yapıyor.
 
Bu oran 2050 yılına kadar yüzde 17,5`e çıkacak. Ülkenin 174 milyonluk nüfusu, yüzyıl ortasında 440 milyona, yüzyıl sonunda ise 914 milyona çıkacak.
 
Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu`ndan Sarah Walters dünyanın en yüksek doğurganlık oranının Afrika`da olduğuna dikkati çekiyor. Dünya çapında kadın başına doğum oranının beşi aştığı 31 ülkenin 29`u Afrika`da.
 
Walters`a göre, bu oran gelecekte düşse bile, bugünkü doğurganlık oranının mirası gelecekte hissedilecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir